Skandalozan prilog na RTRS-u – “dokazuju” da na tuzlansku Kapiju nije pala granata!

tuzla-kapijaAktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BH) upozorili su danas Radio-televiziju Republike Srpske te njene novinare, ali pozvali i novinare drugih TV, radio, online i tiskanih medija na obavezu više razine odgovornosti pri izvještavanju o osjetljivim pitanjima poput teme ratnih zločina i drugih koje mogu podići međuetničke tenzije te ugroziti stabilnost u zemlji.

RTRS je u dnevniku emitirala prilog u kojem se iznose “dokaze” o tome kako na tuzlansku “Kapiju” nije pala granata nego je eksploziv podmetnut u najmanju ruku bolestan.

YIHR BH ističe da taj prilog, koji dovodi u pitanje i relativizira zločin počinjen 25. svibnja 1995. godine na Kapiji u Tuzli, ne odgovara sudski utvrđenim činjenicama i predstavlja očigledan pokušaj krvitvorenju povijesti.

Naime, na taj Dan mladosti, a po naredbi Novaka Đukića, ispaljena je granata sa planine Ozren, kojom je zauvijek ugašen 71 mladi život, što je utvrđeno od domaćeg pravosuđa, ali i ranijim istragama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Odnos novinara RTRS-a prema ovom zločinu u spomenutom prilogu, predstavlja ne samo sramotu za novinarsku profesiju, već ima jednu širu dimenziju neljudskog odnosa prema ovim, ali i drugim nevinim ljudskim žrtvama, navodi se u priopćenju.

YIHR BH smatra da “prilog pokazuje da u BiH i danas nailazimo na istu vrstu propagande kakvoj smo bili svjedoci devedesetih, te neodgovornog ponašanja medija koji šire mržnju i suštinski potiču zaoštravanje odnosa između građana različitih nacionalnih, etničkih ili vjerskih pripadnosti”.

Istovremeno, emitiranje ovakvih priloga predstavlja kršenje Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BiH u kojem, između ostalog, stoji da “Javni emiteri neće emitirati materijal koji svojim sadržajem ili tonom potiče etničku, vjersku ili rasnu mržnju, netrpeljivost ili diskriminaciju prema pojedincima i skupinama ili koji bi, na osnovu razumnog suda, mogao izazvati nasilje, nered i nemire, ili bi mogao poticati na izvršenje krivičnog djela”, navodi se u priopćenju.

YIHR BH je mišljenja da “dok god mediji i vladajući politički lideri nastave zastupati politike negiranja počinjenih zločina te sudski utvrđenih činjenica, ništa drugo nećemo moći očekivati ni od građana, uključujući tu i nove generacije mladih koji bi trebali donijeti promjenu”.

“Mi u Inicijativi, stojimo jednoglasno protiv svakog negiranja utvrđenih činjenica, vjerujemo u nastavak profesionalne i nepristrane istrage počinjenih zločina u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, te pozivamo sve medije da se suzdrže od širenja dezinformacija i objavljivanja priloga za koje su svjesni da mogu dodatno našteti svakako niskom stupnju kulture dijaloga i međuetničke komunikacije”, navode iz YIHR BH.

YIHR BH poziva i Sud i Tužiteljstvo BiH, ali i entitetska i kantonalna tužiteljstva da nastave sa suradnjom, te da zajedničkim naporima nastave put utvrđivanja istine, zadovoljenja pravde i kažnjavanja pojedinaca odgovornih za ratne zločine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*