Škija je opet IN: Posupljenja cigareta tjera pušače da se vraćaju duhanu za motanje

Cijene cigareta u Bosni i Hercegovini konstantno rastu, ali se mnogi ipak ne odriču ovog poroka. Istraživanja su pokazala da je BiH na šestom mjestu kada je u pitanju potrošnja duhana u svijetu.

Mnogi pušači u ovim gdinama krize i stalnih poskupljenja pronalaze drugu i jeftiniju varijantu – rezani duhan.

Kako je za Dnevni avaz kazao Ljudevit Zadro iz Gruda, koji se dugi niz godina bavi uzgojem i prodajom duhana, interes za rezani dugan u stalnom porastu.

“Kutija duhana košta oko pet maraka. Većinom ga kupuju stariji ljudi koji su cijelog života pušili duhan, dok je omladini lakše bilo da kupe kutiju cigareta. Vremena su se promijenila, sada i mladi motaju duhan. Od 300 grama duhana mogu se napraviti dvije i pol šteke cigareta i na taj način se može mnogo novca uštedjeti. Vjerujem da će ovakva slaba financijska situacija utjecati na sve pušače, tako da će se mnogi vratiti starim običajima”, kazao je Zadro.

Na sarajevskim tržnicama kilogram duhana može se kupiti po cijeni do 30 maraka, u ovisnosti od kvalitete proizvoda.

Stručnjaci upozoravaju da Bosni i Hercegovini u narednom periodu prijeti i crno tržište duhana.

“Količine koje se kupuju na crno od proizvođača duhana značajne su i dostižu, vjerojatno, i stotine tona, što nije malo” – kaže sugovornik Dnevnog avaza i dodaje da dio duhana s crnog tržišta završava i u susjednim državama – Srbiji i Hrvatskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*