Skromni papa Franjo I. odbio zlatni križ: “Stavite ga vi, ja ću zadržati ovaj željezni!”

papa-franjo-ISvi ističu da je novoizabrani papa Franjo I. po mnogočemu poseban: prvi je isusovac i prvi Južnoamerikanac koji je izabran za papu, prvi papa koji je izabrao ime Franjo… Navode se i detalji iz njegova života koji pokazuju da je u mnogočemu drugačiji od ostalih biskupa.

Držanjem u i postupcima nakon jučerašnjeg izbora, papa Franjo I. također je pokazao da je poseban, osobito ustrajući na skromnosti.

Procurilo je, naime, nekoliko detalja o događajima sinoć, nakon što je novi papa napustio balkon Bazilike svetog Petra.

Tako se ispostavilo da se Franjo umalo posvađao s monsinjorom Guidom Marinijem, koji mu je, kako javlja Il Messaggero, predložio da preko papinske halje odjene baršunasti crveni plašt, a da željezni križ koji je nosio prilikom zaređenja, zamijeni zlatnim.

“Stavite ga vi. Ja ću zadržati ovaj od željeza“, navodno je rekao Franjo.

Također, sinoć je na povratku u vatikanski hotel u kojem su povodom konklave odsjeli kardinali, inzistirao da plati račun, premda je u tom trenutku zapravo već postao ‘gazda kuće’. Iznos računa nije otkriven.

U Vatikanu su na današnjoj konferenciji za novinare potvrdili i da je, premda mu je ponuđen prijevoz limuzinom, papa Franjo do hotela odlučio otići u društvu ostalih kardinala – autobusom.

Možda najveće iznenađenje Franjo je priredio u hotelu za kler i kardinale u Rimu u kojem je odsjeo prošlog tjedna. Naime, Papa je došao po svoje stvari, a po odlasku je na recepciji inzistirao da plati račun.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*