Skupština Srbije usvojila rezoluciju o Srebrenici

skupstinasrbije Srbijanski parlament u srijedu rano ujutro usvojio, nakon 13-satne rasprave, je Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici i njome izrazio sućut i ispriku obiteljima žrtava. Deklaracija je usvojena sa 127 glasova od ukupno 250 zastupnika u srbijanskom parlamentu. Protiv je bio 21 zastupnik, a ostali su ili napustili dvoranu ili nisu pristupili glasovanju.
Deklaraciju su poduprli zastupnički klubovi “Za europsku Srbiju” Borisa Tadića, G17 plus, Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija (SPS-JS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i zastupnici manjina.
Protiv su bili Demokratska stranka Srbije (DSS) i Nova Srbija. Zastupnici Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića napustili su dvoranu prije glasovanja, a zastupnici Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja i Liberalno demokratske partije (LDP) Čede Jovanovića nisu pristupili glasovanju.
U dokumentu se navodi da Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u srpnju 1995. godine, kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ). Međutim, u deklaraciji zločin nije nazvan genocidom.
Stranke i nevladine organizacije iz Republike Srpske nezadovoljne i takvom deklaracijom, odnosno činjenicom da je Srbija na taj način priznala počinjene zločine i zbog njih izrazila kajanje, dok su bošnjačke su stranke i nevladine udruge nezadovoljne izbjegavanjem da se zbivanja u Srebrenici kvalificiraju kao genocid, dok su hrvatski političari uglavnom na stajalištu kako se ovime ipak čini značajan korak u smjeru pomirenja.
Sve parlamentarne stranke iz Republike Srpske osudile su donošenje deklaracije o Srebrenici i ocijenile da ona može biti sredstvo političkih pritisaka na RS. Parlamentarne stranke ponovile su da je trebalo jednim dokumentom osuditi sve zločine, a ne drugim dokumentom o osudi zločina nad Srbima stvarati umjetnu ravnotežu.
“Ovo će biti upisano u povijest kao najveća izdaja poput mita izdaje na Kosovu, jer je predsjednik Srbije Boris Tadić trenutno za nas personifikacija duha Vuka Brankovića”, izjavio je Nedjeljko Mitrović, predsjednik udruge koja okuplja članove obitelji poginulih pripadnika vojske bosanskih Srba i civilnih žrtava.
Stranka demokratske akcije je u svom pismenom očitovanju, među ostalim, navela: “Skupština Srbije ovom je deklaracijom po prvi put priznala presudu Međunarodnog suda pravde u Den Haagu za genocid u Srebrenici, ispričala se za počinjene zločine i još jednom se obvezala kako će procesuirati sve odgovorne za zločine te uhititi Ratka Mladića”. Hatidža Mehmedić iz udruge “Majke Srebrenice” istaknula kako od rezolucije neće biti nikakve koristi ne uhite li uskoro Ratka Mladića.
Ministar pravosuđa BiH visoki dužnosnik HDZ BiH Bariša Čolak kazao je da je deklaracija o Srebrenici “pozitivna stvar” te da bi trebala pridonijeti poboljšanju međudržavnih odnosa kao i tome da se u Srbiji shvati što se zapravo zbilo u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*