Slavo Kukić i u drugom krugu glasovanja ostao bez podrške parlamenta

U Sarajevu na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnici su se u drugom krugu glasovanja izjasniti o kandidatu za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Slavi Kukiću.

U prvom krugu glasovanja, održanom 29. lipnj, Zastupnički dom nije podržao Kukića – protiv njega je glasovalo 14 zastupnika SNSD-a, SDS-a, HDZ-a, HDZ-a 1990 i Stranke za BiH, suzdržana je bila zastupnica PDP-a Vesna Krstović-Spremo, a podršku Kukiću dao je preostali 21 zastupnik. Time je Kukić dobio opću većinu parlamenta, ali ne i entitetsku većinu iz Republike Srpske.

Nakon toga uslijedilo je usaglašavanje u Kolegiju Zastupničkog doma, ali nije postignuta suglasnost o potvrđivanju imenovanja Slave Kukića za državnog premijera, pa su se zastupnici o tome izjašnjavali u drugom krugu glasovanja.

Kukić ponovno nije dobio podršku, odnosno Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici, ni u drugom krugu glasovanja, nije potvrdio njegovo imenovanje za predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Protiv Kukića je glasovalo je 16 zastupnika – SNSD-a, SDS-a, PDP-a, HDZ-a, HDZ-a 1990 i Stranke za BiH, a podršku Kukiću je dalo 17 zastupnika iz Federacije BiH.

S obzirom na to da su dvije trećine zastupnika iz RS-a bile protiv, to je bilo dovoljno da ne bude potvrđeno Kukićevo imenovanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*