Šljivančaninu za Ovčaru kazna 2,5 puta blaža od Gotovinine

Vukovarski krvnik Veselin Šljivančanin, kojemu je prije četiri mjeseca za zločin na Ovčari kazna smanjena sa 17 na 10 godina zatvora, vjerojatno će izaći na slobodu mnogo prije nego se izreče drugostupanjska presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču, stoji u analizi portala Index.hr.

Za Ovčaru, drugo najveće strijeljanje zarobljenika nakon Drugog svjetskog rata, Šljivančanin dobio gotovo dva i pol puta kraću kaznu od Gotovine! Četiri godine kraće od Gotovine, kad bi se prvostupanjska presuda gledala kao konačna, odležao bi i pukovnik JNA Mile Mrkšić, koji je s Ovčare 20. studenoga 1991. povukao vojnu policiju, nakon čega su srpske paravojne formacije mogle slobodno krenuti u masovni pokolj i likvidirali najmanje 194 čovjeka.

Mrkšić je osuđen za pomaganje ubojstava, mučenje i okrutno postupanje, Šljivančaninu je u presudi na leđa natovareno nešto manje kaznenih djela, tako da za udruženi zločinački pothvat u najmasovnijoj ratnoj likvidaciji nikad nitko nije osuđen.

Haško tužiteljstvo se fokusiralo samo na Ovčaru, iako je tamošnji masakr bio samo epilog zločinačkog pothvata nad Vukovarom. Za stradanja u samom gradu nikad nije izrečena osuđujuća presuda tribunala, a gotovo sigurno ni neće, piše Index.hr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*