Slovence posvađala Zafranovićeva dokumentarna serija o Titu

Dokumentarna serija o Josipu Brozu Titu redatelja Lordana Zafranovića od samog početka emitiranja u Sloveniji izaziva ideološke podjele, unatoč relativno visokoj gledanosti.

Strankama desnog centra blizak tjednik Reporter tvrdi da je skandalozno što se u seriji “Tito – svjedoci testamenta”, koja se slovenskim gledateljima predstavlja u elitnom terminu, Tito i bivši komunistički režim predstavljaju nekritički, te što umjesto Zafranovićeva serijala nije otkupljena objektivnija serija “Tito” redatelja Antuna Vrdoljaka u kojoj nastupaju i slovenski povjesničari koji s kritičkom distancom govore o Titu, poratnim likvidacijama i obračunima s ideološkim protivnicima Tita i tadašnjeg režima.

Nakon niza članaka protiv emitiranja serije Reporter u svom novom broju navodi da je vodstvo slovenske televizije ugovor s producentima sporne serije potpisalo 28. lipnja ove godine, “na Vidovdan – srpski i starojugoslavenski državni praznik”, te da je direktor Slovenske televizije Janez Lombergar dopustio da se za seriju plati 15.000 eura iako se po ocjenama stručnjaka mogla dobiti za 9.500 eura.

“Teško je očekivati da će ljudi koji su bili ovisni od Tita i koji su mu bili vjerni do smrti, o njemu u seriji reći nešto nepovoljno jer bi time i na njih pala tamna sjena”, rekao je za Reporter povjesničar Mitja Ferenc koji se zalagao da se otkupi Vrdoljakova serija, u kojoj i sam govori o žrtvama Križnog puta.

No, vodstvo Slovenske televizije odlučilo se za Zafranovićevu seriju jer su u njoj samo snimljeni dokumentarni iskazi, dok su u Vrdoljakovoj priče svjedoka kombinirane s igranim rekonstrukcijama događaja.

Zafranovićeva serija o Titu emitira se na Slovenskoj televiziji nedjeljom u 20 sati, preostale su još dvije epizode, a prvu koja je bila najgledanija u listopadu je po podacima slovenske televizije gledalo 178.000 ljudi. To je 9,7 populacije starije od 10 godina, odnosno 21 posto od onih koji su u tom terminu bili pred TV ekranima.

Prema pisanju Reportera, gledanost Zafranovićeve serije u Sloveniji je na razini gledanosti u Hrvatskoj, no šokira njena neobjektivnost i pristranost. Tjednik dodaje da slovenski povjesničari smatraju kako je šteta što nije otkupljena Vrdoljakova serija “Tito” koja je u Hrvatskoj bila gledanija.

Ta je dokumentarno-igrana serija analitički i scenaristički kvalitetnija od Zafranovićeva uradka, a uz to drži kritičku distancu prema Titovoj eri, piše slovenski tjednik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*