Slovenci na referendumu podržali arbitražni sporazum

Slovenci su danas na referendumu odlučivali o sudbini arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, koji su u studenom prošle godine potpisali hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor.

Prema neslužbenim rezultatima, nakon prebrojenih 720.723 glasačkih listića, 51,48 posto birača glasovalo je za arbitražni sporazum, a 48,52 protiv. Najveći odaziv bio je u Kranju. Prema neslužbenim podacima, na izbore je izašlo 32,83 posto građana s pravom glasa.

Ishod referenduma važan korak naprijed u rješavanju graničnog spora između Slovenije i Hrvatske, istaknuo je slovenski predsjednik Danilo Tűrk. “Slovenija je potvrdila svoju predanost arbitraži kao najboljem načinu rješavanja spora”, rekao je Tűrk, ističući da će Slovenija vež sutra “početi pripremati argumente koji će biti podneseni arbitražnim sucima”.

1 Comment

  1. Europa je puna neriješenih graničnih sporova. Da je njihovo rješavanje postavljano kao uvjet za članstvo, Unije ne bi ni bilo. I baš je pokušaj Hrvatske da se ugura u taj “elitnom klubu” granične sporove inaugurirao u preduvjet za članstvo. A sad nam Belgijanac u Zagrebu najavljuje da će Hrvatska prije nego što dobije člansku iskaznicu morati rješiti sporove i sa susjedima koji nisu u EU, premda to nije radila niti jedna sadašnja članica

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*