Slovenija proslavila 20. godišnjicu neovisnosti

Slovenija je u dvadeset godina od stjecanja samostalnosti postigla velike uspjehe iz kojih trebaju izvirati ponos i samopouzdanje, ali je u isto vrijeme svjesna i svojih slabosti, istaknuo je u svom govoru na proslavi 20. obljetnice neovinsosti slovenski predsjendik Danilo Türk.

“Slovenija je uspješna država koja je mnogo postigla, a poštovana je kod susjeda i u svijetu. Ne podcjenjujemo naša postignuća. U Sloveniji je u proteklih dvadeset godina znatno podignut standard života, snažno smo ukotvljeni u europskom ekonomskom i socijalnom okružju. No, naravno da smo svjesni i svojih slabosti i ograničenja, posebno dobro vidljivih u našoj politici”, rekao je Türk u govoru na središnjoj proslavi na Kongresnom trgu u Ljubljani.

Govoreći ispred pet tisuća Ljubljančana i uzvanika, Türk je na proslavi posebno pozdravio predsjednike susjednih država. “Vašom prisutnošću na našoj proslavi u Ljubljani potvrđujete prijateljstvo, poštovanje i zajedničku volju za gradnju dobrosusjedstva, Europske unije i boljega svijeta”, rekao je Türk izražavajući tijekom proslave dobrodošlicu austrijskom predsjedniku Heinzu Fischeru sa suprugom Margit, hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću sa suprugom Tatjanom, te talijanskom predsjedniku Giorgiu Napolitanu i mađarskom predsjendiku Palu Schmittu.

Podsjećajući na vrijeme osamostaljenja države i borbu za neovisnosti prije 20 godina, Türk je izrazio zahvalnost pripadnicima slovenske vojske i policije, ali i pokretima civilnog društva iz devedesetih godina koji su postavili “intelektualne temelje” za procese osamostaljenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*