Slovenski ministar prijeti Hrvatskoj: Riješite Ljubljansku banku ili nećete u EU!

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zaprijetio je Hrvatskoj: ili riješite pitanje Ljubljanske banke ili nećemo ratificirati hrvatski pristupni ugovor Europskoj uniji.

Erjavec u subotnjem izdanju mariborskog dnevnika Večer također ističe kako će se o ratifikaciji u slovenskom parlamentu odlučivati dvotrećinskom većinom pa ne vjeruje da će je zastupnici poduprijeti ako se ne riješi pitanje Ljubljanske banke.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra da ratifikaciju pristupnog ugovora treba jasno razdvojiti od pitanja Ljubljanske banke. Sutra će se sa slovenskim ministrom sastati u Bruxellesu, gdje ima razgovore o tome može li se pelješki most kandidirati za novac iz europskih strukturnih fondova.

“Pokušavamo to pitanje riješiti i svakako ćemo ga riješiti na kraju u okvirima koji su normalni i podnošljivi za obje zemlje, ali mislim da je tome važno prići kao nečemu što je naš zajednički projekt, a ne prostor sukoba”, smatra Pusić.

Na sastanku će sudjelovati i europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn te ministri vanjskih poslova Italije i Grčke.

Podsjetimo, Slovenija zahtijeva da naša zemlja pristane da se pitanje duga Ljubljanske banke rješava u sklopu pregovora o sukcesiji bivše SFRJ. To je stajalište potpuno suprotno gledištu hrvatske Vlade, koje je već nekoliko puta iznijela i sama ministrica, pa i nakon posljednjeg susreta s Erjavcem na marginama Croatia summita u Dubrovniku prije dva tjedna.

Dvoje ministara tad se načelno suglasilo da bi se u rješavanju tog pitanja mogla angažirati dva stručnjaka, a Pusić je ponovno naglasila da spor oko Ljubljanske banke ne treba vezati uz ratifikaciju.

Dva mjeseca prije toga, nakon prvog sastanka hrvatskoga i slovenskog premijera, Zorana Milanovića i Janeza Janše, na kojem se razgovaralo i o pitanju Ljubljanske banke, Pusić je ocijenila kako bi “bilo potpuno nezamislivo da se nađemo u situaciji da po peti put nešto što nema veze s pristupanjem Hrvatske EU-u stane na put slovenskom napredovanju u ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*