Slovenski parlament jednoglasno ratificirao hrvatski pristupni ugovor

slovenski-parlamentSlovenski parlament jednoglasno je u utorak ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, čime je Slovenija postala 23. od 27 zemalja članica EU-a koje su odobrile članstvo u toj asocijaciji.

Da bi ratifikacija ugovora bila valjana, za nju je trebalo glasati dvije trećine od ukupno 90 zastupnika u slovenskom Državnom zboru, a to je na zasjedanju u utorak u konačnici učinilo svih 82 nazočnih zastupnika.

Nakon velikih problema zbog pitanja Ljubljanske banke, koje je prijetilo mogućnošću da Slovenija potpuno blokira predviđeni ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja, put ratifikaciji otvoren je 11. ožujka kad su u Mokricama hrvatski i slovenski premijeri, Zoran Milanović i Janez Janša, potpisali Memorandum o suglasnosti između dviju vlada kojim je dogovoren obostrano zadovoljavajući način rješavanja tog pitanja.

S obzirom na visok stupanj političke suglasnosti postignut u svim slovenskim parlamentarnim strankama, poslije toga se sve događalo jako brzo.

Već dva dana potom slovenska je vlada ratificirala memorandum i u parlamentarnu proceduru poslala prijedlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU.

Tjedan dana kasnije, 20. ožujka, vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta jednoglasno je podupro zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom te preporučio parlamentu da ga prihvati, što je otvorilo mogućnost današnjeg glasanja i ovakvog ishoda.

Sjednici slovenskog parlamenta na kojoj je ratificiran ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji kao gosti su nazočili predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Nakon Slovenije, jedine članice EU-a koje još nisu ratificirale sporazum su Belgija, Danska, Nizozemska i Njemačka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*