Slovenski parlamentarci: Najprije Ljubljanska banka, pa tek onda ratifikacija

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta podržao je politiku vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca kojom se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om uvjetuje rješenjem spornog pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša, objavila je slovenska tiskovna agencija STA.

“Tek kada se to pitanje riješi u skladu sa već prihvaćenim međunarodnim aktima, moći će započeti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om”, rekao je za slovensku agenciju Jožef Horvat, predsjednik odbora za vanjsku politiku.

Horvat je kazao da pitanje Ljubljanske banke treba riješiti u skladu sa sporazumom svih nasljednica bivše SFRJ o sukcesiji, te u skladu s obvezama koje je Hrvatska prihvatila tijekom pregovora s EU-om o poglavlju slobodan protok kapitala.

“Naša poruka nije da Hrvatskoj zatvaramo vrata u EU nego pozivamo hrvatsku politiku da se drži obveza koje je već dala”, rekao je Horvat, dodavši da su se s tim gledanjem složili svi članovi odbora u kojemu su predstavnici svih političkih stranaka.

Drugi sastanak Arhara i Rogića koji su u utorak u Zagrebu razgovarali o pitanju Ljubljanske banke i njenih štediša nakon sjednice je komentirao i Erjavec koji je razočaran rezultatima sastanka i misli da bi pitanje trebalo rješavati brže.

“Moram reći da imam loš osjećaj, čini se da će Arhar i Rogić teško naći neko rješenje koje bi bilo prihvatljivo za obje strane”, rekao je Erjavec.

Objasnio je kako za Sloveniju prihvatljivo rješenje bi bilo da hrvatsko ministarstvo financija povuče punomoć za tužbe koje su protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj uložile Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*