Slovensko veleposlanstvo: Erjavec nije prijetio, nego je izrazio zabrinutost

Nakon izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je rako da bi se Hrvatskoj moglo dogoditi da nikada ne uđe u Europsku uniju, i reakcija koje su uslijedile, slovensko veleposlanstvo u Zagrebu našlo je potrebnim davati objašnjenja.

Evo što su napisali u priopćenju poslanom medijima:

“Govoreći o političkoj krizi u Sloveniji ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec u emisiji ‘Pogledi Slovenije’ potvrdio je da će se založiti i učiniti sve da se pronađe rješenje za problem Ljubljanske banke u Hrvatskoj i što prije ratificira pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, jer bi se u slučaju da se promaši 1. srpanj 2013. kao ciljani datum moglo dogoditi da Hrvatska čak nikad ne bi ušla u EU.

Taj datum bi bio izložen opasnosti u slučaju da bi u Sloveniji bili raspisani prijevremeni izbori a parlament raspušten pa u tom slučaju ratifikacija ne bi bila moguća, a bez nje proširenja ne može biti. No, uz to postoje dodatne nejasnosti i o tome, što bi se u tom slučaju točno dogodilo odnosne kakve bi bile pravne, političke pa i financijske posljedice, kako za EU kako i za Hrvatsku. Nije isključena niti mogućnost da bi bilo potrebno pripremiti sasvim novi pristupni ugovor za Hrvatsku.

Ministar Erjavec je dakle bez svake sumnje govorio o svojoj zabrinutosti zbog političke situacije u Sloveniji koja može imati i vanjskopolitičke posljedice. Tobožnje prijetnje su interpretacija medija.

Ministar je govorio i o svojoj velikoj želji, da se uspješno zatvori pitanje Ljubljanske banke na način, da se poštuju međunarodni sporazumi i dogovori, sukladno kojima o pitanju Ljubljanske banke treba pregovarati i postići dogovor a ne da o tome jednostranu presuđuju hrvatski sudovi. A slovenski stav o tome, da hrvatske državne ovlasti za tužbe moraju biti povučene, pošto nije moguće o istoj stvari i pregovarati i tužiti se, već dugo je poznat.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*