Slučaj Eronet: Dragan Čović oslobođen po svim točkama optužnice

Sudbeno vijeće Županijskog suda u Mostaru danas je donijelo je nepravomoćnu presudu po kojoj se Dragan Čović i još šestero optuženih u predmetu sumnjive privatizacije “Eroneta”, oslobađaju po svim točkama optužnice.

Prema presudi, koju je pročitao sudac Hamo Kebo, optužnica je čak podignuta devet mjeseci nakon isteka roka apsolutne zastare, koja vrijedi za kazneno djelo zloporaba položaja ili ovlasti. Taj rok bio je istekao u rujnu 2009. godine.

Nadalje, sudbeno vijeće je utvrdilo brojne nedostatke optužnice, koja uopće nije potencirala da dokaže zajedničku djelatnost optuženih u inkriminirajućim radnjama koji im se stavljaju na teret. U mnogim tezama koje je iznio, sudac Kebo je podvukao brojne kontradiktornosti optužnice, među kojima spada i to što prodaju vlasničkog kapitala izjednačava s ustupanjem.

Optužnica, koju zastupa tužitelj Zdenko Kovač, naveo je sudija Kebo, apsolutno nije mogla dokazati da su nezakonite odluke, koje je ona navela kao takve, predstavljaju ujedno i kazneno djelo.

Inače, Dragan Čović bivši predsjednik, zatim članovi Upravnog odbora HPT Mostar  Vladimir Šoljić, Matan Žarić, Neven Đukića Ivan Baćak i Slavica Josipović, kao i bivši ravnatelj ove kompanije Marinko Gilja, optuženi su da su u namjeri da ne izmire dug prema tadašnjem Federalnom ministarstvu obrane (FMO) u iznosu od 4.674.059 KM, ova sredstva cesijom prenosili na spomenute firme, a zatim izmirili dugovanja prodajom vlasničkih udjela, koja je HPT  kao većinski vlasnik s udjelom od 51 posto osnivačkoga kapitala, imao u pravnoj osobi “Eronet” d.o.o. Mostar.

1 Comment

  1. AKO JE COVIC KRIV VEC BI OSUDJEN BIO,,
    OVO JE LAKRDIJA OD POLITICKOG PRAVOSUDJA,,MUSLIMANI SU COVICU SUDILI I PRIJE ALI NIKADA TO DOKAZALI NISU,,ISTO TAKO I DIO HERCEGOVACKOG LOBIJA–TREBALO BI I REKETARA LAGUMDJIJU MALO PRETRESTI–ZA TO SNAGE NIKO NEMA–NJEMU CE SUDITI NJEGOVI BOSNJACKI POLITICKI PROTIVNICI–CEKAJU PRAVI TRENUTAK,,KO CE SUDITI LIJANU ZA KUPOVINU GLASOVA?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*