Slučaj Medački džep: Uhićena petorica bivših hrvatskih vojnika

Petorica bivših hrvatskih vojnika uhićena su danas zbog sumnje da su počinili ratni zločin u akciji Medačkome džepu za koji je po zapovjednoj odgovornosti pravomoćno već osuđen bivši general Mirko Norac, doznaje se od izvora bliskog istrazi.

Dvojica bivših pripadnika HV-a uhićena su u Gospiću, a po jedan u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu.
Još nije poznat identitet uhićenika i što im se stavlja na teret, no neslužbeno se doznaje da je riječ o neposrednim počiniteljima zločina koje je otkrila policija te da ih se tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

Slučaj vodi zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u kojemu zasad ne žele otkrivati pojedinosti.

Za zločine u Medačkome džepu pravomoćno je osuđen general Mirko Norac, koji je krajem studenoga prošle godine pušten na uvjetni otpust pošto je odslužio dvije trećine kazne. Norac je osuđen na šest godina zbog ratnih zločina u Medačkome džepu i na 12 godina zbog zločina na gospićkome području pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Za zločine u Medačkome džepu po zapovjednoj odgovornosti sudilo se i generalu Rahimu Ademiju, koji je pravomoćno oslobođen jer je, po obrazloženju suda, imao suženu ovlast “zbog paralelne linije zapovijedanja” koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo, koji je Norcu izdavao zapovijedi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*