Slučaj vjeronauk pokazao je neprirodnost koalicije SDP-SDA

Slučaj vjeronauka u sarajevskoj županiji izazvao je brojne reakcije, najoštrije iz Islamske zajednice, ali je i zategnuo odnose u koaliciji SDP-a i SDA, barem na županijskoj vlasti.

Književnik Ivan Lovrenović ocijenio je kako je nejedinstvo unutar županijskih vlasti između SDP-a BiH i SDA pokazali da ‘programska koalicija prikriva njezinu ideološku neprirodnost’.

“Ovo je jedan slučaj, prvi takve vrste koji su doživjeli, a bojat se da će takvih slučajeva biti sve više, koji pokazuje svu fragilnost te koalicije upravo na ideološkoj razini jer ovo što se dogodilo s odlukom ministra Suljagića koja je na sjednici vlade županije ipak osporena, to je zapravo rezultat dubinskog ideološkog nesklada između SDA i SDP koji su jedini koalicijski partneri u vlasti”, rekao je Lovrenović za Hinu.

Da je SDP-ov ministar donio odluku bez traženja mišljenja koalicijskih partnera, potvrdio je i predsjedni SDA, Sulejman Tihić, te rekao kako bi dobro kada se radi o sličnim odlukama da ministri iz SDA, zajedno s kolegama iz SDP-a, delegiraju ta pitanja.

“Mi nismo konzultirani prilikom donošenja te odluke. Čini se da je, u najmanju ruku, o tome trebalo razgovarati u Vladi Kantona, da se sagledaju sve korisne i štetne posljedice toga. Ja osobno ne znam ni detalje te odluke, osim onog što sam saznao kroz medije”, rekao je Tihić.

Razilaženje koalicije osjetilo se prvih dana nakon odluke ministra Suljagića da ocjena iz vjeronauka ne ulazi u opći uspjeh učenika. Zastupnici i ministri iz SDA ogradili su se tada od županijske vlade te nazvali priopćenja iz vlade obmanjivanjem javnosti jer ”ne odražavaju usuglašene stavove s Kolegija Vlade i kao takvi ozbiljno urušavaju proklamirane principe partnerstva”.

Županijski odbor SDA priopćenjem za javnost upitao se ”kakve su namjere partnera u budućnosti kad kršeći dogovore zbunjuje javnost”.

Nakon toga, a posebno nakon velikih pritisaka i prijetnji Islamske zajednice i Rijaseta, koji je objavio kako bi mistra mogla stići stogodišnja fetva, Suljagić je ponudio mandat predsjedniku stranke.

No, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija odbio ostavku ministra obrazovanja i znanosti. U SDP-ovom priopćenju ističe se podrška reformama, ali i jedinstvo županijske vlade, unatoč ranijem priopćenju koalicijskih partnera o izigravanjima.

SDP je zaoštrio i s reisom Mustafom Cerićem objavivši kako izjave da se od Sarajeva pravi Srebrenica zaslužuju samo prezir. S druge pak strane, Cerić tvrdi kako ministrov potez podsjeća na vrijeme komunizma te da je izravan udar na nacionalni identitet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*