Slučaj Vučurević prebačen na Viši sud u Beogradu

Prizivni sud u Beogradu ukinuo je odluke Višeg suda u Šapcu o izručenju i produženju pritvora ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću jer smatra da nije bio stvarno nadležan za odlučivanje tijekom rata, izjavila je danas glasnogovornica suda Mirjana Piljić.

Stav Prizivnog suda je da o molbama Hrvatske i Bosne i Hercegovine za izručenje Vučurevića treba odlučiti Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kao isključivo nadležan sud, napomenula je ona.

Poslije te odluke, Vučurević je iz pritvora u Šapcu prebačen u Okružni zatvor u Beogradu, rekao je Tanjugu sudac Višeg suda u Šapcu Saša Knežević.

Odluke Višeg suda ukinute su povodom žalbi Vučurevićevih branitelja, a po službenoj dužnosti.

Viši sud u Šapcu 21. travnja odlučio je da su ispunjeni uvjeti za izručenje Vučurevića i Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i produžio mu ekstradicijski pritvor, koji mu u ističe 8. lipnja, a narednu odluku o produženju ili ukidanju donijet će Odjeljenje za ratne zločine u Beogradu Višeg suda u Beogradu.

Taj sud će odlučiti i o molbama za izručenje, a pošto njegova rješenja postanu pravosnažna, konačnu odluku će donijeti ministrica pravde Srbije Snežana Malović.

Vučurević je uhićen 4. travnja na graničnom prijelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina.

I Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podnio je Konzulatu Srbije u Bosni i Hercegovini zahtjev za dobivanje srpskog državljanstva koje nije dobio, a Hrvatskoj odnosno BiH bi mogao da bude izručen u skladu s odredbama Europske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužiteljsvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*