Službeno Sarajevo “s olakšanjem” dočekalo vijest o smaknuću Osame bin Ladena

Nakon što se u ponedjeljak posebnim priopćenjem oglasio državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, u utorak je na vijest o smaknuću Osame bin Ladena reagirala i najjača politička stranka u Sarajevu, SDP BiH.

– Socijaldemokratska partija BiH pozdravlja vijest o združenoj akciji američkih i pakistanskih snaga sigurnosti tijekom koje je ubijen lider terorističke mreže ”Al Qaeda”, Osama bin Laden. Stav SDP-a je ostao isti kao i prije deset godina, kada je Predsjednik SDP-a,Zlatko Lagumdžija u svojstvu tadašnjeg Predsjedajućeg Vijeća ministara BiH, rekao za govornicom Opće skupštine UN-a u New Yorku: “Karadžić i Osama Bin Laden su dvije strane istog novčića. Ovo je vrijeme da se uđe u trag Karadžiću i Mladiću. Oni su isti kao i svaka druga osoba koja pokušava uništiti temelje naše civilizacije.”

Smrt Bin Ladena dolazi u vrijeme velikih pokreta ka slobodi i demokraciji i u vrijeme kada ljudi širom svijeta odbacuju ekstremizam i totalitarne režime istrajavajući na poštivanju univerzalnih ljudskih prava. SDP smatra da je jučerašnja akcija snažna poruka, svima onima koji hoće uništiti vrijednosti zajedničkog društva na kojima počiva današnji svijet, da ne mogu pobijediti.
Svijet je dobio šansu za novi početak na temelju upravo onih vrijednosti koje su teroristi svih boja htjeli uništiti.

Sjedinjene Američke Države su ovim pokazale da ne odustaju i da obavljaju posao koji su javno obećali u borbi za slobodu, demokraciju i zajednička društva, navedeno je u priopćenju koje je medijima dostavio Centar za informiranje SDP BiH.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović ocijenio je u ponedjeljak povodom ubojstva Osame bin Ladena da se vlasti BiH mogu suprotstaviti svakoj prijetnji, pa i terorističkim napadima.

U pisanoj izjavi ministar Ahmetović ocijenio je da je ubojstvo “lidera terorističke mreže al Kaida Osame bin Ladena, koji je odgovoran za teroristički napad od 11. rujna 2001., kao i druge napade širom svijeta u kojima su su smrtno stradale tisuće ljudi, dočekan s olakšanjem”.

– Terorizam je zlo modernog vremena čije žrtve su uglavnom nedužni civili, te se protiv njega moramo boriti svim sredstvima. Bosna i Hercegovina ima kapacitet da se odupre svakoj vrsti prijetnje koja može ugroziti sigurnost svih njenih građana, rekao je Ahmetović.

Nakon rata u BiH dogodilo se više terorističkih napada, a za većinu se odgovornim smatraju pripadnici radikalnih islamističkih krugova, prenijela je Hina.

Prošle godine u središtu Bugojna aktivirana je eksplozivna naprava od čijih je posljedica poginuo jedan policajac, a više napada izvedeno je u središnjoj Bosni i Mostaru.

Sigurnosne službe BiH prošle godine ustvrdile su kako se u BiH nalazi 3.000 potencijalno opasnih osoba koje bi mogle izvesti terorističke napade.

U povodu ubojstva bin Ladena, neki mediji u BiH podsjetili su na ranije tvrdnje po kojima je ovaj donedavno najtraženiji svjetski terorist u dva navrata tijekom rata boravio u Bosni te da je još ranije bio u Zagrebu u organizaciji tadašnje jugoslavenske službe koja se bavila prodajom oružja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*