Smajkić: SDP BiH je sprema predati Mostar Hrvatima

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić se u jutros održanoj bajramskoj hudbi osvrnuo i na aktualnu političku situaciju u Mostaru i pri tome optužio je SDP BiH da je spreman predati Mostar.

Muftija je, kako izvještava portal StarMa.ba, ukazao je na podjele među bošnjačkim političarima, te apelirao na jedinstvo naroda, koje je “potrebnije nego ikad”.

“Ovo je presudan momenat za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima… Ovo je jedna od najtežih bitaka u miru, koju mi moramo dobiti”, rekao je uz ostalo mostarski muftija.

Rekao je i kako se sa hrvatske strane ponavlja ista politika poput one u ratu, “isti ultimatum, sa iste strane… čip je ostao isti…”, dodajući kako “žele ovladati ovim prostorima, ovim gradom, kojeg žele napraviti hrvatskim stolnim gradom”.

Smajkić je rekao i kako se pravedno rješenje za Mostar može iznaći na osnovu Ustava Federacije BiH, a to je rješenje “koje nama odgovara”.

Pozvao je na potisivanje peticije, koju je jučer pokrenuo Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, u kojem većinu ima SDA, a uz podršku 40 nevladinih organizacija, te koordinacije boračkih udruga, proisteklih iz Armije BiH.

Muftija Smajkić je uputio žestoke kritike na račun SDP-a i politike te stranke prema Mostaru, takođe oštro kritizirajući i međunarodnu zajednicu koja “preko Mostara pokušava riješiti nacionalno pitanje Hrvata u BiH”.

Ustvrdio je da je elita u Sarajevu spremna na sve. “Mi nismo ni u mislima njih, posebno nekih političara”, rekao je Smajkić, dodajući kako ti političari žele radi ostvarenja svojih ministarskih pozicija “nas”, “posebno to važi za SDP”, predati.

“Iz izjava njihovih lokalnih potrčka… koji slušaju ove gore njihove diktatore, vidi se da su spremni, da nemaju osjećaj nacionalnog ponosa i dostojanstva, na sve opcije, pa i na predaju Mostara po želji hrvatskog naroda”, rekao je uz ostalo muftija.

Smajkić je takođe izrazio spremnost izaći i na Musali napraviti miting “svih građana Mostara”, te jasno prozvati one koji nemaju bošnjačkog ponosa i dostojanstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*