Smijenjeni SDA-ovi ministri. Je li Čović prekršio dogovor s Tihićem?

Dom naroda Parlamente skupštine Bosne i Hercegovine smijenio je danas ministra obrane Muhameda Ibrahimovića, ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića i zamjenika ministra financija i trezora Fuada Kasumovića.

Svi smijenjeni su članovi SDA. Prijedlog za njihovu smjenu podržalo je osam zastupnika gornjeg doma Parlamenta BiH, dok je sedam glasalo protiv.

Nakon smjene, dosadašnji zamjenik ministra financija BiH Fuad Kasumović izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da su jedino rješenje izvanredni izbori.

“Aktualne vlasti se ne znaju uhvatiti u koštac s problemima građana, a to su velika nezaposlenost, jer svaki dan je sve manje zaposlenih, pad standarda i slično. Zato se od 2010. godine naovamo priređuju razne sapunice. Srbi i Hrvati cijelo vrijeme idu s floskulom da su oni ugroženi. A ja tvrdim da je bošnjački narod najugroženiji u ovoj državi. To je pokazalo i današnje glasanje. Zašto? Zato što su na izborima koji su održani prije 20-tak dana građani BiH, dakle, Bošnjaci, pokazali tko bi ih trebao voditi u ovim kriznim vremenima. Druga dva naroda su smatrali da im je SDA težak protivnik i zato su se odlučili uraditi ovo”, rekao je Kasumović za Anadoliju.

Dodao je kako treba vidjeti koje je koncesije čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija dao Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku “kako bi ga podržali da ostane u vlasti”.

“Treba vidjeti da li je to treći entitet ili nešto drugo, vrijeme će pokazati”, istaknuo je Kasumović. Podsjeća kako je za sutra zakazana i sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi, po najavama, trebao biti smijenjen i Lagumdžija.

“Nakon smjene Lagumdžije, neće više biti nijednog Bošnjaka u Vijeću ministara BiH… Ovo stanje odgovara samo rušiteljima BiH. Gledajte, SDA je na zadnjim izborima dobila više nego sve te navodne bošnjačke stranke zajedno. I zato se SDA izbacuje iz vlasti. Bošnjaci moraju shvatiti m da su politički izigrani. Kroz ovo se mora shvatiti šta druga dva naroda o njima misle”, smatra Kasumović.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić nemalo je iznenađen raspletom događaja na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH te tvrdi da je prije glasanja dobio obećanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da neće glasati za smjenu, odnosno da će glasanje HDZ-a slijediti glasanje SNSD-a.

SNSD je, rekao je Tihić, održao obećanje, a Dragan Čović nije. “Razgovarao sam i s predstavnicima SDS-a koji su obećali da će biti suzdržani. Vidjeli ste glasanje i oni koji se pozivaju na legitimitet i zaštitu nacionalnog legitimiteta izbacuju iz vlasti stranku koja je na lokalnim izborima dobila najjači nacionalni legitimitet. Toliko o njihovoj iskrenoj politici”, kazao je Tihić.

SDA će nastaviti raditi, dodao je, u interesu države BiH. Kada je u pitanju sutrašnje glasanje o smjeni Zlatka Lagumdžije, Tihić je kazao da će SDA glasati za njegovu smjenu jer smatra da je SDP odgovoran za postojeću krizu.

“Osobe koje su danas izgubile potporu u Domu naroda PSBiH ničim to nisu zaslužile, ali politika kojom mi pokušavamo uvezati parlamentarnu većinu da bi otvorili europski put danas nije položila”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je danas, kao i zastupnici ove stranke, glasao za smjenu ministara iz SDA.

Čović je podsjetio da hrvatski narod mora biti ravnopravan te da je završilo vrijeme kada su drugi narodi birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju sjediti i u Vladi FBiH i ovo je samo jedna poruka da to moramo i učiniti. Možda ona nije trebala, ali očigledno nismo imali dovoljno mudrosti da sjednemo i to riješimo ranije”, kazao je Čović.

Uvjeren je da će u narednih desetak dana biti riješeno pitanje Vlade FBiH te je negirao da mu je SDP bilo šta ponudio da zastupnici iz hrvatskog naroda glasaju za smjenu ministara iz SDA. “Takvim sastancima i dogovorima mi ne prisustvujemo”, kategoričan je bio Čović.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović izjavio je za agenciju Anadolija (AA) nakon današnje smjene dvojice državnih ministara i jednog zamjenika ministra iz reda SDA u Domu naroda Bosne i Hercegovine da je očito postojao tajni dogovor između Socijaldemokratske partije (SDP), Srpske demokratske stranke (SDS) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) i Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990).

“Taj je dogovor postignut daleko od očiju javnosti. Dalji rasplet situacije bit će vrlo interesantan. On će biti poznat već sutra na Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Zlatko Lagumdžija provodi politiku rušenja države BiH zajedno s onima koji su se i tokom agresije na BiH pokazali kao rušitelji države”, rekao je Mehedmović.

On objašnjava da će sada zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH imati ovlaštenja ministara, što znači da će biti “grubio narušen nacionalni balans Vijeća ministara BiH na štetu Bošnjaka”.

“Ako sutra Lagumdžija bude smijenjen, neće biti nijednog Bošnjaka. To je onda potpuna blokada rada Vijeća ministara BiH”, rekao je Mehmedović, najavljujući nastavak borbe SDA za državu BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*