Smjena vlasti: Zastupnici SDP-a i HDZ-a zatražili izvanrednu sjednicu Parlamenta FBiH

Na ruke predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Denisa Zvizdića jučer je stigao zahtjev 28 zastupnika SDP-a i 15 zastupnika dvaju HDZ-a za održavanje izvanredne sjednice, koja bi, prema Poslovniku, trebala biti zakazana najkasnije za 14 dana.

Potpisnici zahtjeva pozvali su se na Poslovnik koji kaže da “više od 20 zastupnika može tražiti održavanje izvanredne sjednice zbog situacije koja može biti veoma značajna za događaje i procese u FBiH”, potvrdio je Dnevni avaz Jasenko Selimović, šef Kluba SDP-a u ovom domu.

Po njegovim riječima, potpisnici zahtjeva spremni da sjednica bude održana odmah, kako bi se postupilo u skladu s političkim dogovorima koji postoje unutar nove parlamentarne većine.

“Svakako je za 26. lipnja zakazana redovna sjednica, a mi možemo istog dana održati i izvanrednu sjednicu s temama koje bi bile na dnevnom redu, kao što su promjena vodstva Zastupničkog doma i, zavisno od toga kada će premijer Nikšić uputiti zahtjev za razrješenje ministara iz stranaka koje više neće biti dio parlamentarne većine te reakcija predsjednika i potpredsjednika FBiH, mi smo spremni pristupiti izboru novih ministara”, rekao je Selimović, dodajući da se zahtjev ne odnosi na smjenu predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Potpredsjednik HDZ-a Marinko Čavara za Dnevni avaz je izjavio kako očekuje da predsjedavajući Zvizdić, koji se do sada “pokazao kao korektna osoba”, što prije sazove izvanrednu sjednicu time ispoštuje demokratsku volju većine.

Komentirajući izjavu predsjednika FBiH Živka Budimira da je spreman razgovarati sa HDZ-om, Čavara kaže da je Budmirova obveza ispoštovati demokratsku proceduru.

“Ako se ne podnesu ostavke ili visoki predstavnik ne pokaže odgovornost da dovede FBiH u normalno stanje, onda ćemo, kao jedino preostalo rješenje, ići na smjenu predsjednika i potpredsjednika FBiH. Smatramo da postoji dvotrećinska većina za to i kada dođe vrijeme, bit će poznato tko je dio te većine”, izjavio je je Čavara za Dnevni avaz.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*