Snijeg zameo Hrvatsku, kaos na cestama, vlakovi kasne, otkazani letovi


Hrvatsku je zvijao snijeg, u većem dijelu zemlje padao je cijelu noć, tako da je su na većini zimski cesta pravi zmiski uvjeti, a na mnogim mjestima dogodio se pravi prometni kolaps.

U Zagrebu je zbog snijega poremećen promet, javni prijevoz je u potpunom kaosu. Pojedine autobusne linije su skraćene, a neke su potpuno ukinute. Zbog obilnog snijega kasne tramvaji, često su i kvarovi, pa su i pojedine tramvajske linije u zastoju.

Do taksija je u Zagrebu, zbog velike navale, praktički nemoguće doći, niti oni mogu doći u neke prigradske ulice koje nisu dobro očišćene. Prema informacijama koje prenose hrvatski mediji, kasne i vlakovi koja građani iz prigradskih naselja putuju u središte do Zagreba.

Svih 208 ekipa zimske službe od sinoć je na terenu. Prioritet u čišćenju imaju autobusne linije. Do taksija je, zbog navale, nemoguće doći. Na Griču je izmjereno35 centimetarasnijega.

U Gorskom kotaru od sinoć je palo oko pola metra snijega. Obilne oborine praćene jakim vjetrom, snježni zapusi, te mjestimice otklizavanje snijega s padina uz cestu na kolnik otežavali su čišćenje djelatnicima zimske službe.

Promet kamiona s prikolicom i tegljača između priobalja i unutrašnjosti goranskim područjem ne teče već petnaestak sati.

Zatvorena je dionica riječke obilaznice B6 između čvorova Čavle i Kikovica u oba smjera za sav promet zbog vrlo loših vremenskih uvjeta, a zbog olujne bure autocestom A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica mogu voziti samo osobna vozila.

Na Krčkom mostu i na dionici Jadranske magistrale Bakar -Sveta Marija Magdalena promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zimski su uvjeti osim na cestama u Lici, Gorskom kotaru, i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na riječkom području te u Istri, gdje je zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Zimski su uvjeti, osim u Lici i Gorskom kotaru, i u Rijeci i na širem području, na Krku, Cresu, te u Istri, gdje sva vozila moraju imati zimsku opremu.

Otkazani letovi

Croatia Airlines otkazala je letove iz Zagreba za London, Beč, Frankfurt, Zuerich i Muenchen, te Split. Otkazani su i letovi iz Prištine, Sarajeva, Splita i Dubrovnika za Zagreb, potvrdio je glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić. Dodao je da su putnici prebačeni na poslijepodnevne letove, no vidjet će se kakvi će biti vremenski uvjeti. Zbog snježnih padalina u većem dijelu zemlje, na većini cesta su proglašeni zimski uvjeti, a na nekim cestama ima prepriječenih vozila te se promet odvija otežano. Problemi su i u autobusnom i u željezničkom prometu.

Na Zavižanu 88 centimetara snijega

Prema podacima hrvatskog Državnoh hidrometeorloškog zavoda na hrvatskim planinama već ima dosta snijega. najviše ga se ‘složilo’ na Zavižanu –88 centimetarai u Begovom Razdolju –86 centimetara. Na Sljemenu je izmjereno60 centimetara, u Pargu u Čabru58 centimetara, a u Crnom Lugu na Risnjaku53 centimetrasnježnog pokrivača.

Prema prognozama, snijeg će nastaviti padati i tijekom dana, posebno u prijepodnevnim satima.

Na zapadu BiH palo 20 cm novog snijega

Prema pisanju portala Cazin.net, u bihaćkom kraju je nožas napadalo oko20 cmnovog snijega. Premda ga zimske službe uklanjaju s prometnica, na cestama u pojedinim dionicama ipak ima ugaženog snijega, a na većim usponima dolazi do zastoja saobraćaja.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorloškog zavoda, danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom ili snijegom, a u nedjelju jutarnjim satima i dio prijepodneva snijeg će padati u istočnim i mjestimično centralnim područjima.

Krajem dana i u noći sa nedjelje na ponedjeljak očekuje se razvedravanje. Jutarnje temperature od -13 do -5, na jugu od 2 do4, adnevne od -8 do -1, na jugu zemlje do5°C.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*