SNSD će odbiti zakon o popisu zbog odredbe o 1991.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovio je danas da zastupnici njegove stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH neće glasovati za zakon o popisu stanovništva u BiH ako bude sadržavao odredbu da je osnova za strukturiranje vlasti 1991. godina.

Takva odredba je, tvrdi, protiv Ustava, Dayjtonskog sporazuma, i neće je podržati predstavnici SNSD-a. On je optužio političare iz Sarajeva da predloženim odredbama nastoje derogirati način odlučivanja u BiH jer državni ustav nije predvidio da popis iz 1991. godine bude osnova za konstituiranje vlasti.

“Sada se na mala vrata tim zakonom o popisu želi uvesti 1991. godina, koja nikada nije formalizirana kao popisna godina. Na sumnjiv način se želi da popis iz 1991. godine bude osnova za struktuirranje vlasti dok se ne riješi problem izbjeglica i njihovog navodnog povratka. Time se trajno želi zadržati 1991. godina”, rekao je Dodik.

On je optužio i strance da su tu godinu nametnuli BiH, a prihvatili su takva rješenja “naši poltroni koji su ih se bojali”. Za BiH je rekao da ima svoj ustav, Dayton i uspostavljeni balans koji se ne može mijenjati.

Dodik zamjera i zastupnicima PDP-a što su podržali u Zastupničkom domu predloženi zakon o popisu, posebno optuživši njihovog zastupnika Branka Dokića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*