SNSD danas pokreće parlamentarnu inicijativu za smjenu Zlatka Lagumdžije

Klub zastupnika SNSD-a danas će pokrenuti parlamentranu inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, jer Republika Srpska “ne može preći preko kršenja Ustava i njenog prava da bude pitana u donošenju odluka na razini BiH”, ponovio je predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Rekao je i da već postoji konsituirana većina koja će provesti rekonstrukciju Vijeća ministara BiH. Razlog za smjenu je, tvrdi, to što je Lagumdžija prekršio Ustav BiH te prekršio stranački dogovor o formiranju Vijeća ministara.

Također, ponavlja da se o svim pitanjima vanjske politike mora postići konsenzus u Predsjedništvu BiH, a šef diplomacije je “isključivo osoba koja realizira te zaključke, a ne kreira politiku”.

“U okviru toga će se voditi kompleksna rasprava i vidjet ćemo na koji način će se stvari razvijati”, kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci i dodao da se priča o jednom glasu iz BiH prema Bruxellessu ne može afirmirati na ovaj način kako se pokazalo do sada.

Komentirajući današnju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj predložena Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni dva ministra i jednog zamjenika ministra u Vijeću ministara nije destruktivna za vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH, Dodik je izjavio kako je očekivano da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa, jer se “pripadnici jednog naroda zamjenjuju drugim”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*