SNSD i SDS traže ukidanje Suda i Tužiteljstva BiH

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) uputit će zajedničku inicijativu parlamentu BiH “za ukidanje” Suda i Tužiteljstva BiH, tražit će i da se “onemogući” rad stranih sudaca i tužitelja u tim pravosudnim institucijama, kao i da se proglase nepoželjnim u BiH, objavljeno je nakon sastanka izaslanstava dviju stranaka, koja su predvodili predsjednici stranaka Milorad Dodik i Mladen Bosić.

Uputit će, tvrde, dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH da strane suce i tužitelje “proglase personama non grata u BiH”.

“U roku od tri do pet narednih dana zajednički ćemo predložiti parlamentu BiH zakon o ukidanju zakona o Sudu i Tužiteljstvu BiH”, kazao je Dodik. Dodik i Bosić ponovili su neslaganje i nezadovoljstvo zbog obustavljanja istrage u “predmetu Dobrovoljačka”, uz tvrdnju da je to “duboko” politička odluka.

Na sastanku je dogovoreno da na tri ministarska mjesta koja pripadaju tih dvjema stranaka u Vijeću ministara BiH budu Nikola Špirić, Sredoje Nović i Mirko Šarović, ali i traže da se uz formiranje Vijeća ministara riješe i druga pitanja koja su dio dogovora šetorice lidera najjačih političkih stranaka. Dodik je kazao da ne spore formiranje Vijeća ministara ali da uz to moraju biti riješena i pitanja oko proračuna i usvajanja zakona o sustavu državne pomoći i popisu stanovištva.

“Konstatirali smo da imamo dovoljno vremena da zakažemo zajedničku sjednicu oba doma parlamenta BiH kako bi se razmatrala ta dva zakona”, rekao je Dodik na press-konferenciji navodeći da ne spore formiranje Vijeća ministara, ali da mora biti ispunjeno sve što je dogovorila “šestorka”.

Dodik je naveo da neće biti osporavanja kandidata koje su ostale stranke predložile u Vijeće ministara, jer je “suština” da se to “tijelo sastavlja, a ne bira”, pa stoga i ne očekuje da netko osporava kandidate SNSD-a i SDS-a.

I predsjednik SDS-a Mladen Bosić je rekao da te dvije stranke imaju određene zahtjeve prema mandataru za sastav Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi koje će iznijeti na sastanku idućeg tjedna, a očekuje da se provede dogovor da se formira i to tijelo, ali i riješi pitanja budžeta i usvajanja dva zakona.

Komentirajući izjavu Paddyja Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da on ima separatističke namjere predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da što se njega tiče “Bosna se raspada, a da nema separatizma”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*