SNSD: Naš prijedlog ustavnih promjena suprotan je HDZ-ovu

SNSD je SDS-u proslijedio prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine u smislu implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić – Finci, prenosi Oslobođenje.

Krstan Simić
Kako saznaje ovaj list, osim klubova zastupnika SNSD-a i SDS-a, podršku ovakvim rješenjima dat će i DNS i PDP, odnosno bit će to jedinstven prijedlog RS-a koji bi se uskoro trebao naći u proceduri Parlamentarne skupštine BiH.

“Prijedlozima koje je ponudio SNSD u potpunosti se napušta nacionalni princip, a uspostavlja federalni koncept BiH, po uzoru na bivšu Jugoslaviju. Prijedlozi sadrže veoma važne promjene Ustava, iako se na prvi pogled tako ne čini. Napušta se nacionalna odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH i prema našem prijedlogu, oni bi ubuduće bili predstavnici entiteta – Federacije BiH i RS-a, a ne naroda. To znači da član Predsjedništva BiH iz RS-a ne mora biti Srbin, ako kandidat iz nekog drugog naroda na izborima dobije podršku građana. Ovim se teoretski stvara mogućnost da dva ili čak tri člana budu iz jednog naroda. Vidjet ćemo kako će ovo odjeknuti u RS-u i hoće li to biti bum”, rekao je za Oslobođenje Krstan Simić, visoki dužnosnik SNSD-a i predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH.

Kada je u pitanju način izbora članova Predsjedništva BiH, prijedlog koji je ponudio SNSD jeste da i dalje to bude neposredan sistem – na izborima.

Kako navodi Simić, ukoliko u Federaciji BiH postoji većina koja je spremna da prihvati tu mogućnost, SNSD je i za “uvođenje asimetričnih rješenja, odnosno da se predstavnici u FBiH biraju na posredan način – iz Parlamenta”.

“Bilo koji stav iz FBiH za nas je prihvatljiv. Ali, ako bi došlo do uvođenja sistema posrednog izbora dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH, onda bi se njihov izbor vršio u Parlamentu FBiH, jer nema potrebe da u tome sudjeluju predstavnici RS-a. U RS-u bi svakako ostao sadašnji sistem izbora člana Predsjedništva BiH”, zaključio je Simić.

Što se tiče ingerencija članova kolektivnog šefa države, prema prijedlogu SNSD-a, one bi ostale nepromijenjene i članovi Predsjedništva BiH bi i dalje bili nadležni za rukovođenje vanjskom politikom, Oružanim snagama BiH, imenovanje veleposlanika, monetarnu politiku…

U Dom naroda PSBiH, pored sadašnjih 15, birala bi se dodatna tri delegata iz reda ostalih i to dva iz FBiH, a jedan iz RS-a. Izbor zastupnika iz FBiH, kao i do sada, obavljao bi se u Domu naroda Parlamenta FBiH, a u RS-u u Narodnoj skupštini tog entiteta.

Do promjene bi došlo u zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, koji bi se ubuduće definirao kao ugrožavanje entitetskog, a ne interesa određenog naroda.

Iako SNSD još nije službeno dobio amandmane na Ustav BiH koje su ponudili HDZBiH i HDZ 1990, Krstan Simić naglašava kako je “već na prvi pogled jasno kako je konceptualni pristup potpuno različit”.

“Evidentno je da je prijedlog dva HDZ-a suprotan načinu SNSD-ovog viđenja rješenja Ustava BiH. Mi zagovaramo da stupanj izmjena Ustava BiH treba biti minimalan, odnosno samo u onom dijelu koji se odnosi na implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava, a to je brisanje nacionalne odrednice i osiguravanje da se svi građani mogu kandidirati na izborima. To što su neki u svemu vidjeli priliku da sada idu u korjenite ustavne reforme se ne može tako lako prihvatiti, jer takvi koraci mogu imati dalekosežne posljedice i stoga je nužno da se o tome postigne što veći stupanj konsenzusa”, rekao je Simić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*