SNSD-ov zakonski prijedlog: za pokrivanje lica kazna od 100 KM

Zastupnički klub SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je jučer u parlamentarnu proceduru “Prijedlog zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju”, kojim je predviđeno da se sa 100 KM kažnjava sve osobe koje pokrivaju lice. Inicijativu za usvajanje ovakvoga zakona dao je, naravno premijer RS i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, baš kao i inicijativu za donošenje zakona o priznavanju genocida nad Armenima (što je osjetljivo pitanje koje iritira posebno službenu Tursku), koji nije dobio podršku u parlamentu.
U prijedlogu zakona, koji se u Sarajevu doživljava kao nova Dodikova provokacija, među ostalim stoji: “Osim ako je drugačije propisano zakonom ili drugim propisom, sve osobe koje pokrivaju lice i ne omogućavaju prepoznatljivost i identifikaciju, a prolaze ili se nalaze na javnim mjestima, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 100 KM ili kaznom zatvora u trajanju od jednog do sedam dana.”
Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom omu Denis Bećirović smatra da ovakav prijedlog zakona predstavlja novu opstrukciju ili bolje rečeno novi oblik provokacije na državnoj razini. Po njegovim riječima, taj zakon je apsolutno protivan poštivanju ljudskih prava u BiH. “Onima koji su napravili ovaj zakon i koji su dali sramno obrazloženje da je to sve napravljeno radi toga da bi se lakše ljudi identificirali treba postaviti pitanje kako je moguće da evo već 15 godina od Daytona do danas još uvijek u RS-u nisu identificirali gdje se nalazi najtraženiji ratni zločinac u Europi Ratko Mladić”, rekao je Bećirović.
Njega, dakle, dodao je Bećirović, ne mogu identificirati u RS-u i u SNSD-u, ali zato žele identificirati brojne ljude čije je ljudsko pravo, između ostalog, i da pokrivaju svoje lice ako hoće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*