Softić: Haški tribunal sprječava obnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid

Sakib Softić, zastupnik BiH u procesu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u tužbi protiv Srbije i Crne Gore za genocid, smatra da je Haški tribunal oslobađanjem bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića odgovornosti za genocid u Srebrenici zapravo amnestirao državu Srbiju za pokušaj istrebljivanja Bošnjaka u istočnoj Bosni.

Prema Softićevim riječima, kako ga u srijedu citira sarajevski «Dnevni avaz», presuda nije, a morala je potvrditi veze između osuđenog generala Perišića i njegovog kuma, ratnog zločinca Ratka Mladića u vrijeme genocida u Srebrenici – pa se na taj način najizravnije sprječava revizija postupka koji je BiH pokrenula pred ICJ-om protiv Srbije i Crne Gore za genocid. Jer, upravo su veze Mladića s vojno-političkim vrhom u Beogradu ključ za reviziju cijelog slučaja.

– U presudi piše da je Perišić bio de iure nadređen generalu Mladiću, ali da de facto nije vršio efektivnu kontrolu nad njim. To je ono čime ja nisam zadovoljan. Zapravo, iz svega proizlazi da se sud nije bavio utvrđivanjem stvarnih odnosa između Perišića i Mladića. Zašto to nije učinjeno? Ovo je bilo ključno vrijeme kada je trebalo utvrditi stanje tih odnosa, to jest utvrditi da je Perišić i de iure i de facto bio nadređen Mladiću i da li je ostvarivao efektivnu kontrolu nad njim – tvrdi Softić, koji očekuje da će Prizivno vijeće Haškog tribunala preinačiti presudu Perišiću u ovom dijelu.

Softić naglašava kako je utvrđivanje odnosa između Perišića i Mladića ključno i za obnovu tužbe BiH pred Međunarodnim sudom pravde:
– To je ključna stvar! Ključ cijelog postupka koji smo mi vodili pred Međunarodnim sudom. Utvrđivanjem tih činjenica bila bi utvrđena i odgovornost Srbije za genocid. Ujedno, bio bi to ključni argument za našu reviziju – pojašnjava Softić.

Zbog činjenice da je Pretresno vijeće Haškog tribunala ipak utvrdilo odgovornost Perišića “za pomaganje i podržavanje ubojstava, nehumanih dijela, progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi i napade na civile u Srebrenici i Sarajevu”, Softić najavljuje da će se presuda detaljno izučiti. «Utvrdit ćemo sve detalje iz presude koji nama mogu koristiti», kazao je.

– Sud se bavio i odnosom Vojske SR Jugoslavije i vojske srpske Krajine. U istoj situaciji kao i u slučaju Srebrenice konstatira se da je Vojska Jugoslavije imala i de iure i de facto kontrolu nad vojskom srpske Krajine. Znači da je u tom slučaju provedena istraga i utvrđeno stvarno stanje! U jednom slučaju se, dakle, nešto radi, a u drugom ne radi. Treba utvrditi je li tužitelj propustio da se utvrdi kakvo je bilo faktično stanje u odnosima Mladića i Perišića. Dakle, da se vidi je li bilo do Tužiteljstva ili Vijeća. Postoji odgovornost jednog od ta dva tijela, jer naprosto nije provedeno utvrđivanje činjenica – kazao je Softić.

Podsjetimo, Međunarodni sud pravde u veljači 2007. godine, odlučujući po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore donio je presudu po kojoj Srbija nije bila izravno umiješana u genocid u Srebrenici, ali je prekršila UN-ovu Konvenciju o genocidu u dvjema točkama koje se odnose na sprječavanje genocida i progon i kažnjavanje počinitelja.

Po mišljenju nekih pravnih stručnjaka, Srbija je oslobođena odgovornosti za genocid (i) zbog toga jer su u procesu pred Haških tribunalom protiv Slobodana Miloševića, po zahtjevu Srbije a  uz suglasnost Tužiteljstva, stavljena oznaka tajnosti na neke od ključnih dokumenata koji su upućivali na veze službenog Beograda s vojskom i policijom Republike Srpske u vrijeme kada je planiran i počinjen genocid.

(Hrvatska riječ)

1 Comment

  1. Ovo sa odgovornoscu za nesprecavanje genocida je totalna budalastina … Kako neko moze biti odgovoran za to sto nije spijecio genocid na teritoriji druge drzave a pri tome nije izvrsio agresiju na tu zemlju. A koliko znam agresija Srbije na bih bi imala mnogo dalekoseznije posljedice po Srbiju, od samog genocida kao cina … Ali imamo mi ‘strucnjaka’ Sakiba da vodi cijelu stvar!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*