Sorensen: BiH će izgubiti milijarde ako do kraja ožujka ne provede odluku u slučaju “Sejdić i Finci”

peter-sorensenBiH će izgubiti milijarde eura stranih investicija i u odnosu na ostale zemlje regije ostat će “zaglavljena” u procesu europskih integracija, ako domaći političari do kraja ožujka ne postignu dogovor o odluci Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”, upozorio je posebni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen.

“Jasno je da je europski put široko otvoren za BiH, ali je isto tako jasno da BiH ima ‘kamen u cipeli’ kojeg se mora riješiti da bi mogla ići dalje na tom putu. Ono što sada radimo jest da u razgovorima s domaćim političarima pokažemo da su blokade koje prave umjetne i da oni, umjesto da zemlju vuku naprijed, u stvari igraju političke igre”, istakao je Sorensen.

On je za “Press RS” izjavio da je od najviših dužnosnika EU-a dobio jasne političke i operativne ovlasti da u narednom razdoblju s domaćim političarima radi na postizanju dogovora koji bi omogućio ispunjavanje uvjeta iz europske “Mape puta”.

“EU neće raditi posao domaćih političara, niti posezati za sankcijama, ali je zastoj na europskom putu najveća sankcija za BiH, sve njene političare i sve građane. Oni znaju da rješenja moraju pronaći sada, a imaju 4,5 milijuna dobrih razloga da to urade”, kaže Sorensen.

Naglasio je također da u BiH pojedinac mora biti u mogućnosti biti biran na bilo koju poziciju, bez obzira na to kako se nacionalno izjašnjava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*