Sorensen: BiH ima izglede za punopravno članstvo u EU

Bez obzira na svoj složeni ustroj, Bosna i Hercegovina ima izglede postati punopravnom članicom EU-a, a hoće li se to dogoditi ovisi prije svega o unutarnjem političkom dogovoru i spremnosti na provedbu reformi, izjavio je posebni predstavnik Europske unije za BiH Peter Sorensen.

Govoreći u Sarajevu na tribini Kruga 99, Sorensen je istaknuo da svih sadašnjih 27 članica EU-a podupiru ambicije BiH da postane punopravnom članicom Unije. “Mi u EU-u vjerujemo da je BiH europska zemlja”, kazao je Sorensen, dodajući pritom kako u konačnici ipak sve ovisi o dogovorima u samoj zemlji.

Po njegovim riječima, dogovor o uspostavi Vijeća ministara BiH, kao i nedavno donošenje nekoliko važnih reformskih zakona u državnom parlamentu, daju nadu da će se stvari nakon višemjesečnih zastoja i blokada napokon kretati u pozitivnom smjeru. Istaknuvši kako proces europskih integracija nije zamjena za dogovor u zemlji, Sorensen je rekao: “Vjerujem da je BiH na dobrom putu za postizanje unutarnjeg dogovora i sporazuma, no potrebno je uložiti mnogo napora, izjavio je danski diplomat. Potvrdio je i kako sve države EU-a odlučno podupiru očuvanje BiH, njezin teritorijalni integritet i suverenitet.”

Nakon stupanja na dužnost, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda najavio je da će vlasti BiH ove godine podnijeti zahtjev za dobivanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Takav bi korak, procjenjuje Bevanda, mogao uslijediti već do početka ljeta.

BiH je s EU-om već potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali on ne može stupiti na snagu dok ne bude provedena prersuda Europskog suda pravde u slučaju “Sejdić i Finci”, odnosno dokParlament BiH ne prihvati izmjene Ustava i Izbornog zakona kojima bi se eliminirala diskriminacija pripadnika manjinskih etničkih skupina u postupku kandidiranja i izbora za članove Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*