Sorensen: BiH je već po sankcijama, sama sebi ih je nametnula

peter-sorensen-201Dan nakon što je zemljama članicama Europske unije podnio izvještaj o političkoj situaciji u BiH, šef Delegacije Europske Unije i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, rekao je u intervjuu za današnji Dnevni avaz da su mu predstavnici europskih sila jasno dali do znanja da nemaju razumijevanja za zastoj koji je prisutan u BiH.

Uoči sutrašnjeg sastanka sedmorke sa direktorom Direkcije za proširenje EU Stefanom Sanninom kaže da se od lidera u Bruxellesu želi čuti jasna vizija i plan mogućnosti rješavanja ovog problema.

“Kriteriji su jasni oko toga što treba činiti da bi BiH nastavila putem ka EU. Mi, naravno, nastavljamo pružati podršku BiH”, dodaje Sorensen.

Navodeći da je za travanj planiran dijalog na visokoj razini naglašava da će problem biti da se održi još jedan dijalog na visokoj razini, gdje će lideri samo ponoviti ono što su ranije govorili.
Ukoliko lideri ne dogovore rješenje za implementaciju presude “Sejdić-Finci” do kraja ožujka, to prema njegovim riječima znači gubljenje vremena.

Istakao je da su nedavno održani sastanci Delegacije EU sa političkim strankama i nevladinim sektorom rezultirali zaključcima da postoje zajedničke točke oko kojih se može postići dogovor, ali da se još nije došlo do zajedničkog modela, koji će ispuniti barem minimum zahtjeva krajnjeg cilja.

Smatra da je tehnički vrlo jednostavno ispuniti one uvjete koji su izneseni u presudi “Sejdić-Finci”. Međutim, za politički aspekt kaže da je nešto drugačiji, govoreći da postoji dosta primjera u svijetu koji bi se mogli iskoristiti da se pronađe rješenje za ovo pitanje u BiH.

“Sankcije, jer zemlja ne napreduje na putu ka EU, BiH osjeća svakodnevno. Dakle, postoje sankcije, koje ne namećemo mi, već ih BiH sama sebi nameće tako što ne napreduje u ovom procesu”, rekao je Sorensen.
Izražavajući zabrinutost što Federacija BiH ne funkcionira na način da država može ići naprijed poručio je da to nije ništa toliko komplicirano da ne može biti nadiđeno dogovorom za jednim stolom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*