Sorensen o opsadi Sarajeva: Povjerenje i odnosi među ljudima su naprosto uništeni

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown i specijalni izlaslanik EU-a za BiH Peter Sorensen ocijenili su da je 20. godišnjica početka opsade Sarajeva opomena na strahote rata, ali i poticaj da se pomogne u izgradnji BiH.

U tekstovima, objavljenim na Facebook stranici britanskog ministra Williama Haguea, Ashdown je naveo da je malo događaja utjecalo na poglede na moderan svijet više od opsade Sarajeva, dok je Sorensen napisao da se ne mogu zaboraviti posljedice rata.

“Ukupno je 100.000 ljudi umrlo u BiH, a dva milijuna je izbjeglo. Povjerenje i odnosi među ljudima su naprosto uništeni”, naveo je Sorensen, koji je poručio da BiH ima svjetlu budućnost među članicama Europske unije.

Opsada Sarajeva, koja je trajala 1.425 dana, počela je kada je srpska vojska zauzela međunarodnu zračnu luku u naselju Ilidža 5. travnja 1992. godine, a službeno je završila 29. veljače 1996. godine, tri mjeseca nakon što je potpisan Dejtonski sporazum, navodi agencija Onasa.

“Za nas koji radimo na terenu, za sve moje kolege u EU i druge organizacije ovdje, pitanje je kako maksimilizirati tu svjetlu budućnost i očigledne potencijale. To je cijeli razlog onoga što EU radi ovdje i kako donosi odluke i posvećuje resurse”, dodao je Sorensen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*