Španjolska TV se ispričala Srbima zbog emisije o Jasenovcu i Luburiću

Španjolska televizijska mreža RTV ispričala se Srbima jer u vodećoj emisiji informativnog programa “Tjedni izvještaj”, prikazanoj 17. rujna, u kojoj je tema bio ustaški logor u Jasenovcu, među žrtvama nije spomenut srpski narod, piše beogradski Blic.

Radi se o reportaži u trajanju od 15 minuta u kojoj se govori o ubojstvu ustaškog zločinca Maksa Luburića koji se pod imenom te o NDH i ustaškim zločinima bez da su ijednom spomenuti Srbi, čak ni prilikom nabrajanja stradalih u Jasenovcu gdje se navode partizani, opozicionari, Židovi i Romi.

Nakon toga stigla je burna reakcija zajedno s peticijom koju je potpisalo više od 600 ljudi, uglavnom Srba.

Autori emisije javno su se ispričali 5. studenog zbog propusta u reportaži.

– Uredništvo ‘Tjednog izvještaja’ iskreno žali što je povrijedilo osjećaje mnogih Srba ne spomenuvši izričito tu grupu žrtava među pobijenim u koncentracijskom logoru Jasenovac. Razumijemo da im uopćeno spominjanje ‘partizana, opozicionara, Židova i Roma može djelovati nedovoljno… Nismo imali nikakve zle namjere u izostavljanju riječi ‘srpski’ i da reportaža nije bila posvećena Jasenovcu, već Luburiću, ekstremnom sadistu koji je pod lažnim identitetom dugo godina živio u Španjolskoj. On je bio predmet naše reportaže. Bilo kako bilo, ispričavamo se, rekla je jedna od urednica emisije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*