Španjolski rudari na policiju pucali ručno izrađenim zoljama

Španjolski rudari, koji prosvjeduju zbog smanjenja subvencija sa 300 na 110 milijuna eura, sukobili su se sa policijom na sjeveru Španije i pri tome na policajce pucali ručno izrađenim zoljama.

Kako je agneciji AP potvrđeno iz španjolskog ninistarstva unutarnjih poslova, u sukobima policije i rudara ozlijeđena su četiri policajca i tri novinara. Jedan novinar je pogođen gumenim metkom u prsa zbog čega je prevezen u obližnju bolnicu.

Policija je pokušala ukloniti zapaljene gume, koje su rudari postavili kako bi blokirali ceste. Na policijske gumene metke i plin, štrajkaši su odgovorili ručno pravljenim zoljama i praćkama.

“Prosvjedovali smo kako bismo spasili naše poslove i onda nas je policija napala. Bili smo primorani braniti se”, izjavio je 39-godišnji Gerardo Cienfuegos, koji kao rudar radi od svoje 16. godine.

Rudari su zabrinuti da će mjere štednje, zbog kojih su prvenstvetno i stupili u štrajk, uništiti tu granu privrede. Čak 4.000 radnih mjesta bit će ukinuto kako bi se smanjila potrošnja. Širom te zemlje štrajkovi ne jenjavaju, a ekonomija Španije je u veoma teškoj situaciji. Trenutna nezaposlenost u državi iznosi 25 posto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*