Špirić: Hrvatskoj se ne može osporavati pravo da pomaže Hrvatima u BiH

spiric-kosor Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić boravio je u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj tijekom kojega je s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja, suradnji u procesu euroatlantskih integracija i rješavanju otvorenih pitanja. Radujemo se brzini koju Hrvatska postiže na europskom putu i nadam se da ćemo vrlo brzo doći do toga da granica s Hrvatskom bude granica BiH s EU-om, rekao je u Špirić nakon sastanka. Na pitanje novinara je li bilo riječi o novom zakonu o prebivalištu i boravištu kojim bi se hrvatskim državljanima onemogućilo dvostruko prebivalište, što je izazvalo negativne reakcije među Hrvatima u BiH, premijerka Jadranka Kosor kratko je kazala da je u razgovoru bilo dotaknuto i to pitanje, dok je Špirić poručio da će poštivati sporazum koji će se postići unutar hrvatskoga nacionalnoga korpusa. “Hrvatska će donositi odluke kao suverena država i nitko ne može sporiti da Hrvatska kao potpisnik Daytonskog sporazuma pomaže Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH. Mislim da će oni naći najbolju moguću formulu da ta pomoć bude suštinska, a ne deklarativna ili politikantska”, dodao je Špirić.
“Dogovorili smo se da o nekim pitanjima koja još treba rješavati dodatno zadužimo naše ministre da već danas počinju raditi na njima kako bismo što je moguće prije došli do dogovora”, kazala je premijerka Kosor, izrazivši nadu da će neka od otvorenih pitanja biti riješena do konferencije čelnika zemalja jugoistočne Europe, koja će se u subotu održati na Brdu kod Kranja u organizaciji slovenske i hrvatske vlade.
“Izrazila sam snažnu potporu Vlade euroatlantskom putu BiH. Mi snažno podupiremo jedinstvenu BiH s tri konstitutivna naroda. Hrvatska je i te kako zainteresirana za položaj Hrvata u BiH. Tu imamo vrlo čvrste ustavne okvire i ustrajat ćemo na snaženju potpore Hrvatima u BiH, ali kao jednoga od tri konstitutivna naroda. Jedinstvenost BiH i konstitutivnost sva tri naroda vidimo kao budućnost BiH, prijateljske države u našem susjedstvu. Moto našeg razgovora je prijateljstvo, uzajamna potpora, razumijevanje, naše osobno prijateljstvo i odlučnost da učinimo sve na dobrobit naših zemalja i naroda koji u njima žive”, izjavila je Kosor.
Podsjetila je na Vladinu odluku da svim zainteresiranim državama u susjedstvu ustupi prijevode pravne stečevine EU-a, na čemu je Špirić zahvalio, rekavši da će to biti od velike koristi, budući da su prijevodi na hrvatskom, koji je jedan od tri službena jezika BiH, s kojeg će biti lakše europske dokumente prevesti na bošnjački i srpski. “Mislim da će to skratiti vremensku distancu, jer u BiH smo došli u poziciju da se borimo s vremenom, a ne s uvjetima”, dodao je Špirić.
Špirić je podsjetio na to da je Hrvatska BiH glavni vanjskotrgovinski partner i da se gospodarska suradnja iz dana u dan popravlja. “U 2009. pokrivenost izvoza uvozom bila je viša od 50 posto, a 2008. oko 35 posto. Imamo trend popravljanja koji nije na zadovoljavajućoj razini, ali on ovisi o uvjetima bosanskohercegovačkog gospodarstva”, pojasnio je Špirić.
Među problemima koje treba riješiti između Hrvatske i BiH spomenuo je neka granična pitanja, uklanjanje administrativnih i carinskih barijera za gospodarsku suradnju kako bi se olakšao protok roba te sporove u vezi s povratom imovine zbog neujednačenih propisa kojima se onemogućuje povrat imovine u BiH, uz istodobno zadržavanje imovine u Hrvatskoj.
“Ne slažem se s onima koji kažu da nema napretka u BiH. To proizvodi pesimizam, a on nije saveznik na ovom putu. Mi smo zemlja sa snažnim napretkom. Od potpisa Daytonskog sporazuma nije bilo nijednog incidenta prema pripadnicima misija međunarodne zajednice, niti je bilo ozbiljnijeg međunacionalnog incidenta, kakvi postoje u članicama EU-a. Ta priča da ne postoji napredak proizvodi pesimizam i traži odgovor o BiH izvan nje i pretvara je u međunarodni poligon za projekte izvan zemlje, a to nije formula za stabilnost BiH niti regije u cjelini”, izjavi je Špirić.
Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH primio je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. [jb]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*