Špirić: Odluka da Silajdžić govori u Vijeću sigurnosti snažan je doprinos podjeli BiH

Uoči sutrašnje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj će visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko podnijeti izvješće o stanju u Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić uputio je pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moon u kojem ističe da nastavak vanjskog interveniranja u domaća politička pitanja destabilizira i podriva izgradnju konsenzusa, kao i reformskih nastojanja vlasti BiH.
Špirić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci koju je sazvao tim povodom izjavio da u BiH nije moguće postići legitiman i trajan napredak, sve dok je zemlja opterećena međunarodnim službenikom koji uporno postupa bez ikakvog osvrtanja na vladavinu prava. On je posebno istaknuo da je “visoki predstavnik nastavio da koristi takozvane bonnske ovlasti”. “Na primjer, odlukom iz prosinca visoki predstavnik je jednostavno poništio odluku izabranih predstavnika Parlamentarne skupštine BiH da se ne produži mandat stranim sucima i tužiteljima”, stoji u pismu koje je Špirić pročitao konferenciji za novinare.
Prema njegovim riječima, takve intervencije visokog predstavnika ne samo da su u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom, nego i krši zakonska prava BiH kao suverene države.
Špirić je rekao da visoki predstavnik doprinosi nefunkcionalnoj vladavini u BiH i da, umjesto da olakšava, onemogućava redovan demokratski proces između političkih stranaka i konstitutivnih naroda u BiH.
Po Špirićevim riječima, vlasti u BiH ostvarile su značajan napredak i na entitetskom i na nivou BiH, ispunile su 174 uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, da je dobiven Akcioni plan za članstvo u NATO-u, da su usvojene ključne strategije i akcijski planovi za borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, trgovine ljudima i pranja novca, kao i zakonske mjere s ciljem uspostavljanja pune kontrole i sigurnosti na granicama BiH.
“Kao što sam izjavio pred Vijećem sigurnosti u studenom, čvsto sam uvjeren da Ured visokog predstavnika treba zatvoriti, kako bi politički lideri BiH mogli ostvariti legitiman napredak”, rekao je Špirić.
Špirić je pojasnio da se glavnom tajniku UN-a i Vijeću sigurnosti svjetske organizacije obratio pisanim putem nakon što je misija BiH u New Yorku odbila, ustvrdio je, osigurati mu obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti u ponedjeljak, na kojoj će se voditi debata o stanju u BiH. “Umjesto mene Vijeću sigurnosti će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, ali bez usaglašene platforme s ostala dva člana Predsjedništva. Ja nemam ništa protiv toga, ali sam osjetio potrebu da glavnom tajniku UN-a i predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti informiram o svom viđenju situacije naspram onog u izvještaju visokog predstavnika”, kazao je Špirić.
“Ne mislim da će Vijeće sigurnosti ‘nasjesti’ na bilo koju priču ili bilo koju politiku, jer tamo sjede iskusni diplomati koje dobro znaju stanje u BiH, već mi je žao što se od naše zemlje na takav način pravi ‘brlog’. To nije dobro, pod pretpostavkom da će se tamo najbolje govoriti”, kazao je Špirić komentirajući činjenicu da će o stanju u BiH govoriti i Silajdžić.
Ustvrdio je da se on trebao obratiti Vijeću sigurnosti UN-a, jer se, kaže, govori o unutarnjim stvarima u BiH, navodeći da odlazak Silajdžića u New York “govori o dijelu diplomatsko-konzularne mreže BiH koja je pripremljena da radi samo za jednu stranu”. “To je podjela BiH. Time se daje najsnažniji doprinos podjeli BiH i ne može sve biti fakturirano Republici Srpskoj. To je najbolji način da se osnaži RS u nastojanjima da se kaže – vi nas ne interesirate, ali to im se, izgleda, mora reći u lice”, ustvrdio je Špirić.
Ban Ki-Moonu je pisao i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, ističući da se Predsjedništvo BiH nije konsenzusom usaglasilo o predstavljanju, nastupu i političkim stavovima na sutrašnjoj raspravi u Vijeću sigurnosti te da nitko nema pravo u ime BiH podržai Inzkovo izvješće o BiH. “U tom smislu, stavovi koje bude u svom obraćanju iznosio predsjedavajući Predsjedništva BiH ne predstavaljaju službene stavove BiH nego osobne stavove Harisa Silajdžića”, naglasio je Radmanović.

1 Comment

  1. Sačekaćeš Špiriću, ja ti garantujem! Do sudnjeg dana će BOSNA I HERCEGOVINA opstati, jer je mi previše volimo da bi je neko mogao rasturiti. Pa zar se nisi osvjedočio od 92. do 95. Tako mi Boga Jedinoga, i sada bi bilo još žešće. Kad se god činilo da smo slabi, rasurači bosne su se opekli!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*