Špirić pohvaljen za hrabrost, ali je napustio skup kad je govorio Thaçi

brdo-konfer1 Bilateralna pitanja između zemalja jugoistočne Europe trebaju biti odvojena od procesa pristupa Europskoj uniji na tragu dogovora hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora kojim je rješavanje graničnog pitanja između dviju zemalja odvojeno od nastavka hrvatskih pregovora. To je glavni zaključak konferencije čelnika zemalja jugoistočne Europe održane u subotu na Brdu kod Kranja pod nazivom Zajedno za Europsku uniju- doprinos jugoistočna Europa europskoj budućnosti. Konferencija će se ubuduće nastaviti kao “Brdo proces” u sklopu kojeg će se čelnici regije redovito sastajati kako bi se međusobno podupirali i razmjenjivali iskustva iz pristupnog pregovora za članstvo u EU
Uz domaćine konferencije, slovenskog premijera Pahora i hrvatsku premijerku Kosor, konferenciji na Brdu kod Kranja nazočili su i premijeri BiH Nikola Špirić, Albanije Sali Berisha, Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Hashim Thaçi i Makedonije Nikola Gruevski, kao i povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle i šef misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) Lamberto Zannier. Na konferenciju je bio pozvan i predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je međutim odbio sudjelovati budući da Srbija smatra da bi sudjelovanjem na skupu na kojem sudjeluju i kosovski predstavnici priznali samostalnost Kosova.
Predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Nikoli Špiriću organizatori konferencije odali su priznanje što se odazvao pozivu, premda BiH nije priznala Kosovo. Slovenski premijer Borut Pahor istaknuo je da je “kolega Špirić kao političar preuzeo odgovornost da dođe i razgovara o pitanjima od velike važnosti unatoč zadrškama koje su prevladale kod vođa nekih drugih država koji nisu došli na konferenciju”.
I hrvatska premijerka Jadranka Kosor pohvalila je premijera Špirića, ustvrdivši da je dolaskom na konferenciju pokazao trunku više hrabrosti i odgovornosti te pritom spomenula da je važnost odvajanja bilateralnih problema od zajedničke europske ideje na konferenciji istaknuo i povjerenik Füle.
Međutim, Špirić je, baš kako je i bilo najavljeno, napustio konferenciju kada je kosovski premijer Hashim Thaçi započeo svoje izlaganje, ali da se nakon toga vratio. On sam je svoj postupak ovako objasnio: “Razumijem zašto se Srbija nije odazvala sastanku i ja sam to i rekao u svom govoru, isto kao što sam naglasio i da BiH nije priznala Kosovo i da ću se u skladu s tim ponašati. Naravno, kada je govorio Thaçi ja sam napustio dvoranu.” [im]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*