Split: Aktivistica na sudu zbog uklanjanja zastave EU-a

Kristina Ćurković, aktivistica Udruge “Volim Hrvatsku, ne u EU”, koja je prijavljena za remećenje javnog reda i mira zbog uklanjanja zastave Europske unije (EU) sa zgrade Gradskog poglavarstva u travnju prošle godine i stavljanja hrvatske zastave, danas je na splitskome Prekršajnom sudu kazala da nije prekršila zakon. Branila sam čast i ugled Republike Hrvatske, rekla je.

“Zbog onoga što sam napravila, traže da platim kaznu 700 kuna, a nisam napravila ništa nego štitila ustavno-pravni poredak Hrvatske”, ustvrdila je Kristina Ćurković, dodajući da su zakon prekršili oni koji su bez povoda na zgradi Banovine izvjesili zastavu EU-a.

Sljedeće ročište najavljeno je za 9. veljače, do kada bi se trebalo utvrditi tko je vlasnik zastave EU-a kako bi mogao biti ispitan.

Tijekom suđenja pred zgradom Prekršajnog suda okupilo se tridesetak prosvjednika i simpatizera koji su na taj način iskazali podršku Ćurković. Ona je nakon završene rasprave na Pjaci, u gradskome središtu, održala performans tijekom kojega je građane pozvala da na referendumu glasuju protiv ulaska u EU.

“Pokidat ću ovu fantomsku krpu jer – ako može Slovenac pokidati hrvatsku zastavu u Istri, i to predstaviti kao svoj umjetnički performans – isto pravo imam i ja”, rekla je Kristina Ćurković i pokidala plavu zastavu sa zvjezdicama EU-a u čijem je krugu nacrtala zvijezdu petokraku te srp i čekić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*