Splitski odvjetnik Primorac: Čačić još može izbjeći zatvor! Evo kako…

Presuda mađarskog suda Radimiru Čačiću može se izvršiti u Hrvatskoj, pri čemu postoji mogućnost i ublažavanja kazne, pa čak i pretvaranja zatvorske kazne u uvjetnu. Drugim riječima, još uvijek postoji mogućnost da Čačić ne završi u zatvoru!

Piše to Slobodna Dalmacija, prenoseći mišljenje odvjetnika Damira Primorca.

Po riječima ovog splitskog odvjetnika, inače rođenog Banjolučanina, cijela procedura teče ovako:

Prvo je potrebno da osuđena osoba zatraži od suda u Mađarskoj da joj se omogući izvršenje kazne u matičnoj državi.

Ako hrvatska Vlada prihvati izvršenje sankcije, predmet preko hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova ide u Ministarstvo pravosuđa te na nadležni sud prema mjestu prebivališta osuđene osobe.

Sud tada mora zakazati ročište na kojem je potrebno utvrditi sljedeće stvari: je li osuđenik hrvatski državljanin, je li strana presuda pravomoćna, je li djelo za koje je osoba osuđena kazneno djelo prema hrvatskom zakonu te je li Republika Hrvatska preuzela izvršenje kazne.

Ako su svi ti uvjeti ispunjeni, sudsko vijeće donosi presudu u ime Republike Hrvatske.

Primorac ističe da se na ročište ne poziva niti osuđena osoba niti državni odvjetnik.

Hrvatski sud pritom mora u svoju presudu unijeti potpunu izreku mađarskog suda tj. ne smije ulaziti u činjenični supstrat, ali može mijenjati odluku o sankciji. Kazna hrvatskog suda može biti ista ili blaža, a ne može biti teža od one koju je izrekao mađarski sud.

Budući da je prema hrvatskim zakonima za izazivanje prometne nesreće iz nehata predviđena kazna od najmanje 6 mjeseci do najviše 5 godina zatvora, Čačića se može izreći i niža kazna od 11 mjeseci zatvora.

Uz sudska ublažavanja može se izreći čak i uvjetna kazna zatvora umjesto zatvorske. Na takvu odluku hrvatskog suda mogu se žaliti Državno odvjetništvo i osuđena osoba. Nakon što odluka hrvatskog suda postane pravomoćna ide se na izvršenje kazne.

“Bitno je napomenuti kako je Mađarska nadležna za slučaj sve do trenutka kada je naša Vlada obavijesti da ga preuzimamo. Od tog trenutka što se tiče Mađara, slučaj je zaključen”, pojasnio je Primorac, piše Slobodna Dalmacija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*