Spomen na 39 hrabrih branitelja: Amerikanci imaju Alamo, a Hrvati Dalj

U Dalju je obilježena je 21. godišnjica tragične pogibije 39 branitelja, stradalih u napadu JNA i srpskih paravojnih formacija. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a hrvatski ministar branitelja Predrag Matić ispričao se što poginuli nisu posmrtno odlikovani i najavio da će to iduće godine ispraviti.

“Dalj je doživio agresiju i terorizam. Ovo je mjesto velike tragedije, ali i velikog ponosa. Amerikanci imaju Alamo, Hrvati imaju Dalj! Na to nas podsjeća policijska postaja”, rekao je ministar branitelja Predrag Matić ispred daljske policijske postaje gdje je u napadu pobunjenih Srba, četnika i JNA 1. kolovoza 1991. ubijeno 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri civilne zaštite, javlja vecernji.hr.

Nadmoćnom neprijatelju koji je okružio policijsku postaju odupirali su se dugih šest sati, od 4.05 sati ujutro do 9.30 kada je tenkovskim projektilom policijska postaja gotovo sravnjena sa zemljom. Oni koji nisu stradali brutalno su likvidirani.

“Za četiri dana slavit ćemo Dan pobjede u Oluji, ali ćemo se sjećati onih iz Dalja, Erduta, Borova Sela, Vukovara, Osijeka, Dubrovnika, Dalmacije jer da nije bilo njih 1991., ne bi bilo ni Bljeska, ni Oluje, mirne reintegracije ni slobodne Hrvatske. To je svima jasno. No nije mi jasno i mora se reći da me neugodno iznenadila činjenica da ovi ljudi nisu dobili zaslužena priznanja za hrabrost! Ako je netko iskazao hrabrost, onda su to bili oni! Hrvatski narod voli svoje branitelje i ovo je sigurno propust, ali obećavam vam, već danas ću razgovarati s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem. Dogodine na ovom mjestu proširit će se protokol i biti dodijeljena zaslužena odlikovanja herojima”, naglasio je Predrag Matić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*