Spomen na žrtve Martićeva raketiranja Zagreba

U spomen na 2. i 3. svibnja 1995., kada su srbijanski pobunjenici raketirali središte Zagreba i ubili šestero ljudi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac danas su položili vijence podno spomen obilježja na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

“Ne ponovilo se”, poručio je Bandić, izrazivši još jednom sućut obiteljima poginulih. I Tatjana Holjevac izrazila je nadu da se takvi barbarski napadi više neće dogoditi. “Nismo vjerovali da se u ono vrijeme to moglo dogoditi, da su se krajem 21. stoljeća mogli dogoditi takvi napadi na civilno stanovništvo, što smo mislili da smo davno zaboravili”, kazala je predsjednica Gradske skupštine.

U znak odmazde za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji “Bljesak”, pobunjeni Srbi prve su projektile iz raketnog sustava “Orkan” s kasetnim punjenjem na Zagreb ispalili 2. svibnja 1995. u prijepodnevnim satima, kada ih je nekoliko pogodilo zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevoj ulici, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Napad na civilne ciljeve u Zagrebu nastavljen je i idući dan, kada su projektili pali na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika “Centar” te na dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta.

U raketnim napadima poginulo je šestero ljudi, a 205 ih je ranjeno. U spomen na te žrtve Zagreb od 2007. ima Trg svibanjskih žrtava 1995. [Vjesnik.hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*