Sporazumom Lagumdžija i Čovića SDP BiH dobio pravo na 6 hrvatskih mjesta

Javno je objavljen tekst sporazuma SDP BiH – HDZ BiH kojeg su potpisali predsjednici ovih stranaka Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović, a koji definira raspodjelu hrvatskih rukovodnih pozicija agencija, ravnateljstava, komisija, zatim nadzornih i upravnih odbora od 2012. do 2014. godine. Ovaj sporazum bio je ključan da bi se prevladala kriza oko provedbe rezultata izbora u Bosni i Hercegovini i formiralo novo Vijeće ministara.

Prema ovom sporazumu, u navedenom razdoblju SDP će postaviti ravnatelje Agencije za statistiku BiH, zatim Ureda agenta Vijeća ministara pred Europskim sudom, Službenog lista, Instituta za akreditiranje te Agencije za osiguranje depozita BiH.

Ovim dokumentom prvi put se omogućava da SDP BiH postavlja svoje kadrove na čelna mjesta koja prema nacionalnom rasporedu pripadaju Hrvatima.

Kako je još navedeno u sporazumu Lagumdžija – Čović, SDP će osobu hrvatske nacionalnosti imenovati na funkciju jednog zamjenika ministra, a to će, najvjerojatnije, biti Ministarstvo sigurnosti BiH.

Dvojica predsjednika definirala su još da će se, ukoliko Uprava za neizravno oporezivanje BiH pripadne Hrvatima, SDP i HDZ BiH usuglasiti u vezi s imenovanjem čelnog čovjeka ove institucije.

Čović potpisanim protokolom s Lagumdžijom, a i lider HDZ 1990 Božo Ljubić, koji je, također, potpisao sporazum o formiranju Vijeća ministara, tako su dijelom odustali od načela koje su zagovarali 15 mjeseci, da Hrvate u institucijama vlasti u BiH mogu predstavljati samo ona stranka ili koalicija, koja je na izborima dobila većinsku potporu hrvatskih birača.

SDP BiH je ovim sporazumom de facto i od dva hadezea legitimiran kao i hrvatska stranka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*