Sport u Tomislavgradu: Uspješan start Univerzalne športske škole

Početkom rujna u Tomislavgradu je počela s radom Univerzalna športska škola, a zahvaljujući entuzijazmu i naporu dvojice mladih studenata tjelesne kulture Mati Bakoviću i Anti Jurčeviću.

U kratkom vremenu rad ove dvojice mladih Duvnjaka je prepoznat, pa se u školu upisalo 50 stalnih polaznika što je izniman uspjeh. Upisana djeca su u dobi od 6 do 10 godina i razvrstani su u dvije dobne skupine- mlađu i stariju…

Univerzalna športska škola u Tomislavgradu u programu rada planira djeci u uzrastu od 6 do 10 godina omogućiti da izgrade ispravan stav o športu i vrijednostima športa općenito, te ih zainteresirati za kontinuirano bavljenje sportom od najmlađe dobi.

Univerzalna škola treba pomoći djeci u razvoju funkcionalnih motoričkih sposobnosti, unapređenje koordinacije, razvoju postularnih mišića koji će im omogućiti pravilno tjelesno držanje, odgoju, športskom i općem obrazovanju, higijenskim navikama i socijalizaciji i na taj način pružiti dodatnu nastavu iz tjelesne i zdravstvene kulture, koje u nastavnim programima osnovnoškolskog obrazovanja ima premalo.

Tijekom godine djeca će dobiti poduku i usvojiti temeljna znanja iz više pojedinačnih i kolektivnih sportova i to: nogomet, košarka, rukomet, odbojka, osnove gimnastike, osnove atletike i borilačkih sportova ( karate, judo, samoobrana, hrvanje…), te badminton i poduka u skijanju i plivanju, ukoliko bude više zainteresiranih. Usvajanjem ovih znanja djeci će pomoći uključivanje u pojedinačni sport u kasnijoj životnoj dobi, što je također korist koju djeca mogu dobiti uključivanjem u Univerzalnu športsku školu u Tomislavgradu.

Osnivanje i rad Univerzalne športske škole više je nego dobro došla, ako znamo da je danas sve više djece koja zbog sjedilačkog načina života imaju kifotično, lordotično, kao i skuliotično tjelesno držanje. Gotovo svako drugo dijete kao polaznik osnovne škole ima ravna stopala.

Sve su to razlozi njihove fizičke ne aktivnosti, kao i premalog broja nastavnih sati TZK-a u školama, što nastavnike onemogućuje učinkovito djelovati na ublažavanje i smanjenje tih poremećaja.

Vrijednost škole vidljiva je i u uključivanju djece sa poteškoćama u razvoju koja također nemaju druge mogućnosti za bavljenje sportom. Trenutačno je uključeno dijete sa sindromom Down koje uz manje poteškoće prati i uspješno savladava program škole.

Roditelji ovog djeteta imaju samo riječi hvale i zahvalnosti što je dobilo priliku baviti se sportom, kao , zasad, jedinom aktivnošću, jer se uključivanje u školski sustav oteglo iz raznih birokratskih procedura. [Tomislavcity.com / Foto: Miro Šumanović]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*