Sramotna odluka Haaga, Karadžiću poručeno da je imao pravo što je ubijao Bošnjake

Žrtve ratnog zločina u Bosni i Hercegovini i njihove obitelji šokirane su današnjom odlukom Sudskog vijeća Haaškog suda da nema dovoljno dokaza da su srpske snage pod vodstvom Radovana Karadžića izvršile genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, javlja Agencija Anadolija.

Agencija dodaje kako žrtve smatraju da je Radovan Karadžić na ovaj način, praktično, potpuno oslobođen, bez obzira što će i dalje biti iza rešetaka.

Predsjednik Udruženja logoraša Bratunac Sakib Ahmetović kazao je za agenciju Anadolija da su žrtve iz njegovog grada zatečene ovakvom odlukom. “Mi smo upozoravali da Tužiteljstvo u Haagu ne radi ispravno i pravilno, da ne dovodi prave svjedoke, te da su nakaradno napisali optužnice. Na licu mjesta se zna da je to bio genocid. Mogu ga zvati kako hoće, ali mi nikada nećemo pristati da ono što se dogodilo u Bratuncu ne nazovemo genocidom. U Bratuncu se dogodio genocid, a sigurno i u susjednim općinama”, izjavio je Ahmetović.

Zločince na Vidovdan oslobađaju

Predsjednica Udruženja “Žena-Žrtva rata” Bakira Hasečić kroz suze govori da su žrtve izgubile svaku nadu u pravdu koja je bila probuđena osnivanjem Haaškog tribunala 1993. godine. “Šokirani smo. Užasno je da se ovo događa na Vidovdan kada su nam 1989. godine sa Gazimestana poslali poruke da će nas uskoro ubijati. Na Bajram su nas klali, a zločince, evo, na Vidovdan oslobađaju. Nevjerojatno je da se ovo događa samo dan nakon što smo u Višegradu obilježili godišnjicu žive lomače. Haaški tribunal je danas legalizirao genocid nad Bošnjacima. Najvećem krvniku na Balkanu je poručeno da je imao pravo što je ubijao Bošnjake”, kaže Hasečić za AA, te ističe: “Sve ovo je dirigirala međunarodna zajednica koja je i 1992. godine dozvolila da nad nama izvrše genocid i da nas istrjebljuju. Trebalo je, očito, da nas nestane s ovih prostora. Ovo je sramota glavnog Haaškog tužitelja Sergea Brammertza, koji nas je lagao cijelo vrijeme. Brammertz je isturena ruka genocida”.

“Ostali smo nijemi”

Predsjednica Sekcije Društva za ugrožene narode u Sarajevu Fadila Memišević tvrdi da današnja presuda predstavlja “strašnu uvredu za žrtve kod kojih je bila probuđena nada da će Haaški tribunal zadovoljiti pravdu”. “Sve nas je ovo šokiralo. Žrtve su jako nezadovoljne. Jednostavno smo zanijemili. Nanesena je velika uvreda žrtvama koje su čekale olakšanje i kojima je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) obećalo pravdu. Tribunal neće spriječiti đavolji krug nasilja. Nema šansi da dođe do mira, jer nema zadovoljenja pravde! Izgleda da Haag prihvata samo ono što je kao zločin priznala agresorska strana, koja je izvršila zločin. Nevjerojatno je kazati da u Bratuncu nije bilo genocida, iako su Bratunčani ubijani u Srebrenici”, ističe Memišević

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih općine Zvornik podvlači da je Radovan Karadžić od danas slobodan čovjek, a da je međunarodna zajednica potvrdila svoje licemjerstvo.

“Međunarodna zajednica je dokazala da je sudjelovala u genocidu koji je sproveden u BiH. Karadžić je samo izvršio njihov nalog da nas Bošnjake što više pobije i raseli. Oslobodili su Karadžića, ali su ponovo osudili žrtve. Ohrabrili su ostali karadžiće i mladiće diljem BiH. Njima je sada dato zeleno svjetlo da nastave svoj krvavi pir i da nas brutalno ubijaju”, izjavio je Grahić.

Amir Ahmić: Odluka u slučaju “Karadžić” je sramotna!

Bošnjački oficir za vezu s Haaškim tribunalom Amir Ahmić kazao je u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija da je sramna današnja odluka Sudskog vijeća Haaškog tribunala da nema dovoljno dokaza da su srpske snage pod vodstvom Radovana Karadžića izvršile genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

“Ovo je sramota i Haaškog tribunala i njegovog osnivača. Čekali smo 17 godina Karadžića da bi nam sudac sve to tek sada rekao. To je sramota”, izjavio je Ahmić za AA.

Podsjetio je da Haaško tužiteljstvo od svog osnutka dokazuje genocid u BiH koji se desio nad Bošnjacima i Hrvatima. “Optužnica protiv Karadžića i Ratka Mladića je podignuta 1995. godine. Sada smo dočekali trenutak da nam korejski sudac i kompanija kažu da ta optužnica uopće nije imala temelja!? Dozvolilo se da se kaže kako Karadžić nije počinio genocid! Dakle, čekali smo jedno sudsko vijeće da bi nam, na sredini postupka, kazalo da je optužnica podignuta protiv Karadžića neutemeljena i da nema dokaza za genocid!? Čekali su 17 godina da nam kažu tu sramotu i to danas u sudnici Haaškog tribunala. Haaško tužiteljstvo mora se žaliti i pokušati ovo promijeniti. U slučaju da se ne promijeni ovakav stav, onda je iluzorno očekivati išta u slučaju “Mladić” gdje se optužnica odnosi na genocid u istim općinama kao u slučaju Karadžića”, smatra Ahmić.

Tvrdi da ne može govoriti o političkim utjecajima u ovom slučaju, ali ističe da postoji kontinuitet negiranja genocida nad Bošnjacima iz krugova međunarodne zajednice.

Sudac O-Gon Kwon
Sudac je rekao da je optužnica iluzorna

“Taj kontinuitet je bio prepoznatljiv i tijekom agresije na BiH i prilikom sklapanja Dejtonskog sporazuma, pa i ovih dana. Ovo što se događa preko međunarodnih sudova, sudova Ujedinjenih naroda (UN), kao što su Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY), samo je finalizacija jednog kontinuiteta negiranja genocida nad Bošnjacima kroz presude Haaškog tribunala. Slično se dogodilo u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, kao i u nekoliko drugih presuda. Ponavljam, kontinuitet jedne politike završio je na način da nam je sudac rekao da je optužnica koja je podignuta 1995. godine – iluzorna”, naglašava Ahmić.

Sve ovo, napominje Ahmić, podsjeća na politiku najvećeg dijela međunarodne zajednice. Ne čudi, jer je ona projicirana upravo kroz organe UN-a.

“Očekivali smo da će Tribunal ispraviti te greške iz prošlosti i ranijih presuda, te dozvoliti da se proces protiv Karadžića dovede do kraja. Što smo radili 17 godina!? Nadali se da možemo nešto dokazati. Od toga nema ništa, rekao nam je sudac.” podvukao je Ahmić.

Na pitanje očekuje li žalbu Haaškog tribunala, Ahmić je pojasnio da se žalba može uputiti na svaku odluku Sudskog vijeća.

4 Comments

  1. To je pouka za buduća pokoljenja.Ubijajte,radite genocide,silujte..ali nemojte cuku mrko pogledati.To ti je EU.

  2. Savremena Europa radi za genocid!!

    EUROPA I HAŠKI SUD POSTAJU DOSADNI ŽRTVAMA I NJIHOVIM OBITELJIMA U BOSNI I HERCEHOVINI!!!GENOCID JE IZVRŠEN NAD HRVATIMA I BOŠNJACIMA!!! NARODE PAMTI I GOVORI SVOJOJ DJECI O STRADANJU STRADANJU BARODA U RATU 1992.1995 GODINA!! ZABORAVITI DONOSI NOVI GENOCID!!!

  3. Dobro je rekao jedan moj prijatelj.Doci ce vrijeme kada ce biti sramota ako si branio svoju grudu,ako nisi klao i silovao.Cetnici ce se ponositi cak i u nasim mjestima.Sada vidimo kako se sepure po Hercegovackim portalima i koliko ih ZNA SE vole da ih cak i u vladu Federacije guraju.

  4. ma hajde ba…Allah ne zuri….poslace Allah nekoga akoBogda pa ce nadoknaditi svu nepravdu koja je nacinjena bilo kojem narodu….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*