Srb okuplja pravaše i "puca" na sedam saborskih mjesta

Za iduće parlamentarne izbore, koji će gotovo sigurno biti redovni, jer za šest mjeseci ulazimo u predizbornu godinu, stvaraju se već predizborni blokovi iz čijih se sastava jasno vidi i njihovo pozicioniranje na političkoj mapi Hrvatske. Jasno je već sada i da će najžešću bitku voditi stranke desnog centra na čelu s vladajućim HDZ-om i koalicija lijevog centra što ju predvodi oporbeni SDP.

Nasuprot tim dvama blokovima, od čijeg izbornog sraza u glavnini i ovisi izgled budućeg saziva Sabora, svoju će snagu na državnoj razini prvi put testirati i udružena desnica predvođena HSP-om. Pod geslom »zajedno na izbore«, taj je blok zasad okupio osam stranaka pravaške i desne političke orijentacije te veći broj poznatih osoba koje će se, izgledno je, kao nestranački kandidati naći na zajedničkim izbornim listama. Lider pravaša Daniel Srb za šest je mjeseci, otkad je preuzeo HSP, uspio u onome u čemu njegov prethodnik Anto Đapić nije uspijevao godinama.

Za isti je stol doveo čelnike dotad posvađanih pravaških stranaka, a potom s njima potpisao i »pismo namjere« o zajedničkom nastupu. Dogovorom s HČSP-om i AHSP-om Srb može biti zadovoljan, iako je svjestan da mu svepravaško udruživanje ne jamči neki ozbiljniji rezultat. Zato je inicirao i razgovore s vodstvima još nekoliko malih stranaka (Jedino Hrvatska, Zagorska stranka, Kršćanski demokrati…), kao i s istaknutim pojedincima (Miroslav Tuđman, Zvonko Bušić, Zdravko Tomac, Josip Jurčević, Ante Ledić…), s kojima će, očekuje, početkom srpnja potpisati sporazum o priključenju desnom bloku.

»Ponudit ćemo građanima novi hrvatski nacionalni program kojem je cilj okretanje Hrvatske sebi samoj, a ne stremljenje Europskoj uniji koja nam stalno ispostavlja nove uvjete za članstvo. Vanjska politika mora biti određena hrvatskim nacionalnim interesima«, kaže šef HSP-a. U stranci naglašavaju da neće, kao prijašnjih godina, biti političkoga koketiranja i primicanja desnom centru, pokušaja da se svima svide.

“HSP je čvrsto na desnici i to hrvatski birači moraju znati”, kažu pravaši, napominjući da će desnica ponuditi i rješenja za goruće probleme zemlje.

Iako je donedavno kao cilj isticao tri zastupnika, u odnosu na jednoga, na što je HSP spao na prošlim izborima, Srb sad već “puca” na sedam mandata, jer je, kaže, osokoljen velikim zanimanjem što ga desne opcije i pojedinci iskazuju za njegovu namjeru da se nametnu kao alternativa i vladajućima i koaliciji lijevog centra. [Ivka Bačić]

Izvor: Vjesnik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*