Srbi traže da se ukloni spomenik hrvatskim braniteljima u Drvaru

Srpski povratnici u Drvaru zahtijevaju od općine da u najkraćem roku iz strogog centra grada uklone spomenik hrvatskim braniteljima, potvrdio je predsjednik Udruge “Održivi povratak” Mile Marčeta.

“U gradu u kojeme su oduvijek živjeli samo Srbi i u kojem čak i danas, usprkos nemogućim ekonomskim i socijalnim uvjetima, opet žive skoro samo Srbi, u njegovu centru postoji spomenik onima koji su u tom gradu popalili i opljačkali sve što je bilo vrijedno”, tvrdi Marčeta.

Upozorio je da bi ogorčeni Drvarčani uskoro mogli sami uklonit spomenik, ako to ne uradi nitko drugi. “Ovakve stvari moguće su jedino u Drvaru, gdje lokalna vlast koju, nažalost, drže takozvani Srbi, šuruje s Hrvatima na županijskoj razini i već godinama ignorira zahtjeve građana da se spomen-obilježje okupatorima Drvara konačno ukloni s mjesta koje ni po čemu ne zaslužuje”, kazao je Marčeta.

“Istovremeno, u Drvaru ne postoji nijedan spomenik srpskim junacima palim za stvaranje RS! Mislim da ovakvog primjera nema nigdje na svijetu”, rekao je Marčeta.

Osim Marčete, za nasilno uklanjanje spomenika izjasnio se i Đuro Josipović, načelnik općine Istočni Drvar, koja je u sastavu Republike Srpske. “Došlo je krajnje vrijeme da stanovnici Drvara uzmu sudbinu u svoje ruke i kukom i motikom uklone iz svog grada sramno obilježje”, izjavio je Josipović.

Josipović je spmenuo i činjenicu da je Dom kulture u Dravru pretvoren u katoličku crkvu te da i to pitanje treba riješiti.

Načelnica Općine Drvar Anka Papak-Dodik kazala je da je već postojala inicijativa za premještanje katoličke crkve na drugu lokaciju, ali da Hrvati nisu bili zadovoljni ponuđenom lokacijom. Što se tiče spomenika hrvatskim braniteljima, ona je rekla da će taj slučaj biti riješen kad dođe na Općinsko vijeće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*