Srbi usred Sarajeva obilježili stradanje vojnika JNA, ogorčeni bošnjački ratni veterani

Oko 300 ljudi, uključujući predstavnike Vlade Republike Srpske, okupilo se u utorak u središtu Sarajeva, u blizini mosta Drvenija, kako bi obilježili stradanje vojnika bivše JNA koje se prije 19 godina dogodilo u Dobrovoljačkoj ulici u glavnom gradu BiH.

Jake policijske snage blokirale su od ranih jutarnjih sati bivšu Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu gdje je izaslanstvo RS položilocvijeće i zapalilo svijeće pripadnicima JNA koji su smrtno stradali pri povlačenju i razmjeni vatre 3. svibnja 1992. godine.

Uz jako policijsko osiguranje, obitelji žrtava i predstavnici vlasti Republike Srpske (RS) krenuli su pješke ka mjestu stradanja vojnika JNA 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Prethodno, putem od Istočnog Sarajeva do Fakulteta političkih znanosti u  Sarajevu tri autobusa ispraćena su uz jake mjere osiguranja pripadnika MUP-a sarajevskog kantona.

Izvjestitelj Srne javio je da su policajci bili raspoređeni duž ove putne dionice na svakih 20 do 50 metara.

Agencija Srna navodi da su u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena  42 vojnika tadašnje JNA, ranjena  73 vojnika, a 215 ih je zarobljeno. Stradalo je deset časnika, 28 vojnika i četiri civila, a po nacionalnom sastavu 32 Srbina, šest Hrvata i četiri Bošnjaka.

Sarajevski mediji, pak navode, kako je u Dobrovoljačkoj poginulo tek nekoliko pripadnika JNA.

Kao što je poznato, 3. svibnja 1992. godine, nakon pregovora predstavnika vlasti u Sarejevu i JNA, uz posredstvo UNPROFOR-a, dogovorena je razmjena tadašnjeg predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i njegovog izaslanstva, koji su dan ranije zarobljeni u kasarni JNA u Lukavici, za generala Druge vojne oblasti Milutina Kukanjca.

Pri izlasku kolone JNA s kompletnim naoružanjem, u Dobrovoljačkoj ulici došlo je do pucnjave u kojoj je, navodi Dnevni avaz, kako je dokazano u Haškom tribunalu, poginulo šest vojnika.

Usprkos u Hagu utvrđenim činjenicama, predstavnici RS uporno plasiraju lažne informacije o broju ubijenih pripadnika JNA, piše Avaz.

Za razliku od prošle godine, kada su istovremeno s okupljanjem izaslanstva iz RS u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, predstavnici Udruženja „Bosnae – Zelene beretke“ organizirali mirno odavanje počasti poginulim civilima i braniteljima Sarajeva, toga danas nije bilo.

Kako je za „Dnevni avaz“ kazao predsjednik tog udruženja Muhamed Švrakić, bh. patrioti u ovoj ulici hoće se okupiti danas, ali u popodnevnim satima.

Švrakić: Provociraju žrtve

– Nažalost, naši političari dopustili su predstavnicima agresora da i ovog 3. svibnja dođu i provociraju žrtve. Mi bismo njihov skup pozdravili kada bi ga organizirala neka nevladina organizacija ili majke i očevi poginulih vojnika, ali to organizira izaslanstvo Vlade RS, oni koji su nastali na agresiji, koji su činili zločine i koji danas prekrajaju povijest, zamjenjuju teze o agresoru i žrtvi, lažu o broju stradalih – kazao je Švrakić.

On je pojasnio da „Zelene beretke“ neće nasjesti na provokacije te će danas pustiti da se „ova lakrdija dogodi, kako bi svi građani vidjeli da to ne organizira nijedna majka, otac, sin, kćerka poginulog vojnika JNA, nego isključivo vladavina RS koja je utemeljena na krvi Bošnjaka“.

– Od iduće godine sigurno više neće dolaziti i obilježavati taj datum ovako kako sada rade. Ako bude trebalo da zaratimo i protiv našeg MUP-a, zaratit ćemo, ali agresore ćemo fizički spriječiti da na taj način provociraju branitelje BiH – poručio je Švrakić.

– Neka je na sramotu našim političarima, ne bi me začudilo da na obilježavanje pogibije agresorskih vojnika izađe i cijela Vlada Kantona Sarajevo. Kada smo mi nedavno otkrivali spomen-ploču za dvojicu naših šehida, sugrađana koje su pobili isti ti agresori iz kasarne JNA, nitko se nije udostojio da pošalje policajce MUP-a Kantona Sarajevo da makar na pet minuta zaustave promet, ali zato primaju izaslanstvo Vlade RS da najavi obilježavanje pogibije agresorskih vojnika – izjavio je Švrakić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*