Srbi više ne smatraju najvećim ‘neprijateljima’ Hrvate i Bosance, ne vole Albaniju i SAD

Građani Srbije kao prijateljske zemlje i dalje vide Rusiju i Grčku, nova na listi je Kina, dok su im najveći neprijatelji Amerikanci i Albanci, a Hrvatska i BiH kao neprijateljske države se više i ne spominju – pokazuje nedavno provedeno istraživanje Beogradskog centra za sigurnosnu politiku, koje prenosi Blic.

Zanimljivo je da epitet prijatelja po njima nije zaslužila nijedna druga članica EU, dok se zemlje koje su nekad bile na vrhu liste neprijateljskih država poput Hrvatske i BiH danas gotovo i ne spominju.

Vladimir Ilić iz beogradskog Centra za razvoj civilnog društva iznenađen je što se Sarajevo i Zagreb ne pojavljuju na vrhu liste neprijatelja Srba.

– Čini se da je došlo do normalizacije odnosa. S Hrvatskom smo ratovali četiri godine, ali smo živjeli zajedno 45 godina, naveo je Ilić.

Ravnatelj Beogradskog centra za sigurnosnu politiku Sonja Stojanović kaže da su Rusija i Grčka aktivno izražavale podršku Srbiji u teškim situacijama, kao na primjer, tijekom NATO bombardiranja, a interesantno da je u ovaj klub odnedavno svrstana i udaljena Kina.

Premda je zajednički nazivnik za sve tri države da nisu priznale Kosovo, Stojanović pretpostavlja da je odabir Kine prije rezultat divljenja ekonomskom i vanjskopolitičkome jačanju ove zemlje i njeZInom prerastanje u vodeću svjetsku silu.

– Vjerujem da je izbor ove države za jednog od tri najveća prijatelja više odraz naše želje da nam budu prijatelji, nego njihove nesporne naklonosti prema Srbiji, dodaje Stojanović.

Istraživanje je pokazalo da ne postoji zemlja koju Srbijanci opažaju kao prijateljsku, a da je priznala nezavisnost Kosova i obratno –  ne postoji zemlja koja na neki način predstavlja prijetnju po sigurnost, a da Kosovo nije priznala kao nezavisnu državu.

Beogradski povjesničar Čedomir Antić kaže da je očigledno Kosovo odigralo važnu ulogu u deklariranju građana Srbije tko su ima prijateljske, a tko neprijateljske zemlje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*