Srbija će od BiH tražiti izručenje Paravinje, ali će se suglasiti da bude izručen zemlji u kojoj je počinio teže kazneno djelo

Ministarstvo pravosuđa Srbije objavilo je u srijedu da će najkasnije u ponedjeljak Bosni i Hercegovini podnijeti zahtjev za izručenjem Dragana Paravinje Srbiji, te ponovilo da će se suglasiti da on bude izručen zemlji u kojoj je počinio teže kazneno djelo.

Ministarstvo je, navodi se u priopćenju, u utorak izvijestio Interpol Sarajevo da je 26. lipnja Paravinja uhićen na temelju naloga Osnovnog suda u Sokolcu.

Hrvatsko pravosuđe traži Paravinju zbog osnovane sumnje da je ubio Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja. Za to kazneno djelo, teško ubojstvo, za koje je Paravinja osumnjičen, hrvatskim je kaznenim zakonom propisano najmanje deset godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora. Paravinja je u nedjelju, nakon uhićenja u BiH, priznao zločin.

Kako prenosi Hina, osim za zločin nad Antonijom Bilić, protiv Paravinje je pokrenuta istragu zbog sumnje da je krajem lipnja prošle godine na području Omiša pokušao silovati 24-godišnju autostopisticu. Ova je istraga odlukom Vrhovnog suda objedinjena s onom oko ubojstva Antonije Bilić i vodi je šibenski županijski sud. I u tom slučaju zatraženo je pritvaranje osumnjičenog.

Paravinja je u Srbiji osuđen 2002. godine pred Okružnim sudom u Sremskoj Mitrovici na 4 godine i 6 mjeseci zatvora za kazneno djelo silovanja i pokušaja silovanja. Kako je Paravinja bio nedostupan nadležnim tijelima srbijanskog pravosuđa, za njim je 2007. raspisana međunarodna tjeralica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*