Srbija i dalje inzistira na razmjeni teritorija

bajina-basta01 Srbija od Bosne i Hercegovine traži razmjenu teritorija na međudržavnoj granici kod hidroelektrana Zvornik i Bajna Bašta te u blizini Rudog. Zahtjev za razmjenu teritorija ponovljen je na sastanku državnih povjerenstava BiH i Srbije održanom u ponedjeljak, pišu “Nezavisne novine”.
“Srbijanska delegacija ponovila je ranije stavove koji se odnose na razmjenu teritorija, ali čini mi se da više nije tako kruta po tom pitanju. U ovom trenutku ne mogu reći da li je nama taj prijedlog prihvatljiv jer tek treba da uradimo identifikaciju i opis granice, a potom dolaze na red korekcije. Tek treba da preciziramo šta možemo svesti pod korekciju granice”, izjavila je Slavica Vučić, predsjedavajuća Državne komisije za granice BiH.
Sastankom održanim u ponedjeljak povjerenstva za granice BiH i Srbije prekinula su višegodišnju blokadu pregovora o utvrđivanju granice između dviju država. Razgovori o međudržavnoj granici vođeni su još u vrijeme postojanja državne zajednice Srbije i Crne Gore. BiH je sa Crnom Gorom utvrdila granicu, a pregovori sa Hrvatskom, odnosno Srbijom nisu okončani.
“Ne mogu govoriti da li će biti spornih tačaka sa Srbijom jer smo dogovorili razmjenu materijala i dokumentacije. Stručni timovi sad trebaju početi s identifikacijom granice pa ćemo nakon toga znati ima li spornih pitanja”, istakla je Vučićeva, dodajući da je sljedeći sastanak povjerenstava planiran za kraj lipnja.
BiH je, pišu “Nezavisne novine”, dosad odbijala prijedlog Srbije za razmjenu teritorija. Komisija za granice inzistirala je na tome da se prvo potpiše sporazum o granicama na osnovu prihvaćenih načela Bedinterove komisije koja je utvrdila da granice nekadašnjih jugoslovenskih republika postaju granice država nastalih raspadom SFRJ. Tek poslije potpisivanja sporazuma o granicama, prema ranijem stavu, mogući su pregovori o razmjeni teritorija, ako je to interes obiju država.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*